Kolsa ja muut tiilitehtaat

Kolsan tiilitehdas 1960-luku. Kuva Tuusulan museon kokoelma, Valokuvaamo Pohtimo.

Jokelan tiilitehtaan menestys, alueen savimaat ja rautatieyhteys houkuttelivat Jokelaan muitakin tiilitehtaita. Jokelan Uusi Tiilitehdas perustettiin 1880-luvulla Hausjärven puolelle Kallioistenmaalle. 1899 perustettiin Kolsan tiilitehdas ja 1952 Raken tiilitehdas Huikon seisakkeen lähelle.

Lue lisää kohteesta

Jokelan Uusi Tiilitehdas (1880-luvulta vuoteen 1903)

Jokelan Uusi Tiilitehdas toimi 1880-luvulta vuoteen 1903. Tehdas sijaitsi Kallioistenmaalla radan itäpuolella Jokelan asemalta reilu kilometri etelään. Tiilitehdasta varten rakennettiin 1889 oma sivuraide, jotta tehtaan tuotteet saatiin helpommin rahdattua asiakkaille. Vuonna 1902 tehtaalla oli 46 työntekijää ja tiiliä tehtiin 1,2 miljoonaa kappaletta.

Jokelan Uuden Tiilitehtaan lopetettua toimintansa samalla paikalla alkoi metalliteollisuuden aikakausi. Oy Peltokalu Ab ja sitä seurannut Suomen Maanviljelijäin Tehdas Oy  valmisti nimensä mukaisesti työkaluja ja -koneita maanviljelijöille. Tuotannossa oli muun muassa Teho-puimakoneita, ”Etevä”-viljankuivaajia ja ”Aarteenkaivaja”-merkkisiä sahroja perunankylvöön ja -nostoon. Vuodesta 1966 paikalla toimi Jokelan Valu Oy.

Kolsan tiilitehdas 1899–1986

Kolsan tiilitehdas perustettiin 1899 ja tuotanto jatkui vuoteen 1986. Tuotantorakennukset olivat radan itäpuolella Jokelan asemalta noin puoli kilometriä Hyvinkään suuntaan. Tiilitehtaan yhteydessä toimi myös saha. 1900-luvun alkukymmeninä Kolsan tiilitehtaalla oli maatila samaan tapaan kuin Jokelan tiilitehtaalla. Maatalousalueita ja työntekijöiden asuinrakennuksia oli myös radan länsipuolella nykyisen Kolsan asuinalueen paikalla. Rakennuksista on jäljellä isännöitsijän talo ja kaksi vuonna 1948 rakennettua kahden perheen tiilitaloa. Myös Päiväkummuntiellä olevat rapatut tiilitalot ovat alunperin Kolsan tiilitehtaan työsuhdeasuntoja.

Kolsan Maatila ja tiilitehdas1930

 Mainos Hyvinkään ja ympäristön puhelinluettelossa vuonna 1930

Vuodesta 1935 Kolsan tiilitehdas oli Olli Paloheimon ja myöhemmin Paloheimo Oy:n omistuksessa. Tehtaan päätuote oli pitkään tiilinen salaojaputki. Huippuvuonna 1976 niitä valmistui 17,6 miljoonaa kappaletta. Tiiliputken korvaajaksi tuli muovinen salaojaputki, ja viimeiset vuodet tehdas teki tiililaattoja. Kolsan tehtaan laattoja ja tiiliä käytettiin muun muassa Tampereen Työväen Teatterin vuonna 1985 valmistuneeseen uuteen taloon.

Raken tiilitehdas 1952–1971

Nuorin tiilitehtaista oli Huikon seisakkeen lähelle perustettu Rake Oy:n Kallioistenmaan tiilitehdas. Sen tiilistä tehdasrakennusta alettiin rakentaa 1952. Tehtaassa valmistettiin pääasiassa salaojaputkia. Tehtaan tuotanto loppui 1971. Nykyisin isossa teollisuusrakennuksessa on ratsutalli ja maneesi.