Gustavelund

Kohde kuuluu polkuun Tuusulanjärven kierros.
Gustavelund kuvattuna turistihotellin vuosina.

Gustavelundilla on pitkä ja monivaiheinen historia. Kartanon rouva Olga Ehrnrooth jää historiankirjoihin, koska hän vuonna 1900 kieltäytyi lainaamasta kartanon komeaa kuomurekeä kenraalikuvernööri Bobrikoffin ajeluttamiseen hänen Tuusulan vierailullaan. 1700-luvun omistajista tarinoissa elää muun muassa luutnantti Blankenhagen, jonka haamun kerrottiin kummitelleen kartanossa vielä pitkään. Majuri Danckvardtin Gustava-vaimo taas antoi tilalle nimensä.

1910-luvulla Gustavelund oli muutamia vuosia moskovalaisen Sosloffin perheen kesähuvila. Sen jälkeen tilan omisti ruotsalaissyntyinen ravintoloitsija K. E. Jonsson, jolla oli Helsingissä laajamittaista hotelli- ja ravintolatoimintaa. Hän kehitti Gustavelundin maanviljelyä ja puutarhakasvien viljelyä. Jonssonin omistamissa Helsingin kuuluisissa ravintoloissa Fenniassa, Kämpissä, Kaivohuoneella ja Oopperakellarissa nautittiin Gustavelundin maatilan ja puutarhan tuotteita. Vuonna 1933 Gustavelundissa avattiin Matkailu- ja turistihotelli. Se oli suosittu paikka, johon pääkaupungin parempi väki, kulttuurielämän vaikuttajat ja myös valtiolliset vaikuttajat tulivat viettämään viikonloppuja muun muassa tenniksen ja reippaan ulkoilmaelämän merkeissä.

Vieraat saattoivat rentoutua ja ulkoilla muun muassa Tuusulanjärvellä tai piipahtaa hiihtomajalla, joka oli kartanon mailla nykyisellä Mattilan alueella. Sota-aikana komea päärakennus oli puolustusvoimien käytössä eikä hotelli-ravintolan toiminta sodan jälkeen enää noussut entiseen loistoonsa. Iso osa kartanon maista myytiin maanhankintalain nojalla tai vapaaehtoisin kaupoin siirtoväelle ja rintamamiehille, ja Keravalle menevän tien varrelle syntyi yksi Tuusulan isoimmista rintamamiestaloalueista, Mattilan alue. Se sai nimensä Gustavelundin silloisen isännän Matti Parviaisen mukaan. 

Gustavelund siirtyi 1956 maalaiskuntien liiton kurssikeskukseksi. Into Pyykön suunnittelema uusi valkoinen päärakennus rakennettiin vanhan päärakennuksen tilalle vuonna 1965. Vuonna 1990 aloitti toimintansa Kokoushotelli Gustavelund Suomen Kuntaliiton tytäryrityksenä, joka tarjosi yritys- ja yksityisasiakkaille tilat ja palvelut muun muassa kokouksiin ja erilaisiin tilaisuuksiin. Vuonna 2015 Kuntaliitto myi kiinteistön ja sen liiketoiminnan Pia ja Antti Ropposelle, jotka ovat kehittäneet paikasta monipuolisen tapahtuma- ja ravintolakeskuksen. 

 

Kirkkotie 36, 04310 Tuusula, Suomi