Jokelan tiiliteollisuus
Lammet ovat muisto Jokelan vahvasta tiiliteollisuudesta. Keskustan alueella lammet ovat Jokelan tiilitehtaan savenottokuoppia, jotka ovat täyttyneet pohjavedellä. Jokelan tiilitehdas oli alueen ensimmäinen teollisuuslaitos. Se toimi vuosina 1874–1959.
Jokelassa oli tiilenvalmistukseen kelpaavaa savea, ja alkuvaiheissa sitä kaivettiin lapiolla ja kuljetettiin aivan tehtaan lähimaastosta kottikärryillä tai hevoskärryillä. Pian kuljetusta varten rakennettiin raiteita, joissa oli hevosvetoiset vaunut. Jo 1910-luvulla hankittiin kaivutyöhön kone, "Konna", joka pystyi nostamaan savea 25 kuutiometriä tunnissa jopa viiden metrin syvyydestä. Savi kuljetettiin tehtaalle kippivaunuilla, jotka kulkivat omilla raiteillaan ensin hevosten vetäminä. 1930-luvulla hevoset korvattiin veturilla ja tehtaalle palkattiin veturinkuljettaja. Vähitellen savenotto siirtyi kauemmaksi ja pisimmillään savikuopat olivat jopa 2,5 kilometrin päässä tehtaalta.
Osa vanhoista savenottokuopista on täytetty tiilimurskalla, osa on täyttynyt pohjavedellä.
Muita tiilitehtaita Jokelassa
Jokelan hyvä savi ja rautatieyhteys Helsinkiin toivat alueelle myös muita tiilitehtaita.
Jokelan uusi tiilitehdas toimi Kallioistenmaan alueella (myöhemmän Jokelan Valun paikkeilla) joitain vuosikymmeniä 1880-luvulta 1900-luvun alkuun.
Kolsan tiilitehdas toimi vuosina 1899–1986 ja sen teollisuuslaitokset tulivat rautatien itäpuolella, asemasta Hyvinkäälle päin. Kolsan tiilitehtaan lampia ainakin 1950-luvun pikkupojat kutsuivat Etu-Saffariksi ja Taka-Saffariksi – saffari oli ajan muodin mukainen lyhennys savenottolammesta. Lammet olivat suosittu uimapaikka, ja Etu-Saffarilla oli hyppytornikin.
Raken tiilitehdas toimi vuosina 1952–1971. Nyt sen entisessä teollisuusrakennuksessa on hevostalli ja maneesi.
Laajemmin Jokelan tiilitehtaan historiaan voi tutustua Virtuaali-Tuusulan kohteessa Jokelan tiilitehdas
Jokelan historiaa laajemmin Jokelan teollisuushistoria -polulla
Nukarintie 3, 05400 Tuusula, Suomi