Tulitikkutehdas
Alkuvaiheet kuin jännitystarinasta
Tulitikkuteollisuuden historia on oikea jännitystarina. 1920-luvulla ruotsalainen Ivar Kreuger johti tulitikkutrustia, joka halusi saada koko maailman tulitikkutuotannon haltuunsa. Kilpailijoita ostettiin, syötiin markkinoilta polkuhinnoilla tai viimeisenä keinona lähetettiin sabotoijia vahingoittamaan tehtaita ja niiden laitteita.
Tikkuteollisuuden alku Jokelassakin oli hankala ja toiminnan käynnistäminen kesti viisi vuotta. Suurin osa tehtaan koneista ja laitteista rakennettiin itse, koska myös tulitikkutehtaiden koneista valmistavat tehtaat olivat trustin käsissä. Marraskuussa 1933 tehtiin kuitenkin ensimmäiset Sampo-tikut. Etiketin teksti ”trustivapaa” korosti tehtaan suomalaisuutta ja riippumattomuutta.
Jokelan tikkuja raavittiin joka puolella maailmaa!
Tehtaan menestys oli alusta asti hyvä. Tikkutehtaasta tuli Suomen suurin ja sen tuotteita vietiin joka puolelle maailmaa. Lähetyslistoihin kirjoitettiin määränpääksi muun muassa Ruotsi, Englanti, Nigeria, Togo, Saudi-Arabia, Belgian Kongo, Curacao, Malta, Uusi Seelanti, Falkland...
Maailman eri kolkilla olevat asiakkaat saivat Jokelasta toiveidensa mukaisia rasioita ja tikkuja. Afrikan maissa pidettiin tyylikkäinä tikkuja, joiden raapaisupää oli aniliininpunainen tai puuosa värjätty violetiksi. Laivayhtiöt tilasivat tikkuja, joissa oli meriaiheinen etiketti ja siniset raapaisupäät.
1950-luvulla tikkutehtaassa oli 250 työntekijää, mutta vähitellen tulitikkujen menekki alkoi vähentyä. Viimeiset tulitikut Jokelassa tehtiin loppuvuodesta 1981.
Lue Tuusula-Seuran Aikakirjassa XV julkaistu artikkeli Sampo-tulitikuista >
Tikuntekijäntie 1, 05400 Tuusula, Suomi