Väinölä, vanha terveystalo ja Hyökkälän koulu
Kirkkotien Hyrylän puoleisessa päässä on Tihumäki. Nimi viittaa tihutöihin ja tarinaan siitä, kuinka entisaikaan maantierosvot kokoontuivat Tihumäelle jakamaan Hämeentiellä ryöstämäänsä saalista. Mäen päälle paljastettiin vuonna 2021 muistolaatta kertomaan siitä, että arkeologisten löydosten perusteella tiedämme ihmisten eläneen tällä alueella metsästäen ja kalastaen jo kivikaudella noin 9000 vuotta sitten.
Mäen päällä on kolme eri aikakausien julkista rakennusta. Järven puolella on keltaiseksi maalattu puinen nuorisoseurantalo Väinölä. Sen vanhin osa on vuodelta 1921, eteläpään laajennusosa on tehty 1980-luvulla. Nuorisoseura oli aikoinaan muun muassa kanttori Sointeen perheen suosima harrastuspaikka. Nuorisoseuran teatteri esitti aikoinaan muun muassa kirjailija Laura Sointeen näytelmiä. Nykyisinkin teatteritoiminta kuuluu nuorisoseuran ohjelmaan ja rannan puolella on Tuusteatterin oma kesäteatteri.
Naapurissa on Hyrylän entinen terveystalo. Sen tontti ostettiin vuonna 1940 Klaavon talon isännältä N. E. Collinilta ja rakennusmestari J. H. Paanulan suunnitelema talo valmistui seuraavana vuonna. Vuonna 1944 siinä toimi myös Kätilöopiston synnytysosasto. Lasten- ja äitiysneuvola toimi rakennuksessa 1970-luvun alkuun ja muutti sitten Hyrylän keskustaan valmistuneeseen uuteen terveyskeskukseen. Alkuvuosina rakennuksessa oli myös Tuusulan kunnankirjasto, joka muutti Hyökkälän kouluun sen valmistuttua. Kauniissa rakennuksessa on vuodesta 1995 lähtien toiminut steinerpäiväkoti Pohjantähti.
Tien toisella puolella on Hyökkälän koulu. Rakennus valmistui vuonna 1954 Hyrylän keskuskansakouluksi, ja jo ensimmäisenä vuonna kouluun tuli 318 oppilasta. Miten ihmeessä oppilaat olivat edellisenä vuonna mahtuneet kirkkoa vastapäätä olleeseen yläkouluun ja Hyrylän keskustassa olleeseen pieneen alakouluun? Koulussa oli myös uuden kansakoululain mukaiset opetustilat kansalaiskoululle, missä opetuksessa oli paljon käytännönläheisiä aineita: kotitaloutta, käsitöitä, konekirjoitusta jne. Tuusulan yhteiskoulukin aloitti toimintansa vuonna 1957 Hyökkälän koulun tiloissa iltavuorossa.
Rakennuksen suunnittelivat arkkitehdit Viljo Revell ja Osmo Sipari. Se edusti aikanaan uutta koulusuunnittelua, ja sai osakseen arkkitehtijulkaisujen kiitosta, mutta paikalliset ihmiset antoivat myös moitteita. Monet pitivät julkisivua tehdasmaisena tai sanoivat koulun näyttävän jopa kanalalta. Yläkoulun tilat rakennettiin samalle tontille vuonna 1980 ja vuodesta 2004 Hyökkälän koulu on toiminut yhtenäiskouluna.
Arkkitehtuuri-lehdessä 5/1955 kerrottiin uudesta Hyökkälän koulusta muun muassa näin:
Rakennuksen arkkitehtuuriin ja asemaan ympäristössään ovat vaikuttaneet rakennusohjelman tavoitteet sekä maaston muoto ja maaperä. Koulun piha-alueet on leikattu loivaan rinteeseen ja samalla luotu rakennuksen poikkileikkaisratkaisulle sopiva tasoero.
Koulu jakaantuu kahteen toiminnallisesti eriytettyyn osaan, joista toinen on pohjaltaan pitkänomainen suorakaide, toinen neliön muotoinen. Pitkään osaan arkkitehdit sjoittivat kahteen kerrokseen kymmenen luokkahuonetta, joukon erityisluokkia sekä opettajainhuoneen ja välinevaraston. Luokat ryhmitettiin sivukäytävän varaan ja tuolloiset ala- ja yläkoulu erotettiin omiin siipiinsä.
Rakennuksen neliömäiseen osaan keskitettiin yhteiset ja myös yleiseen käyttöön tarkoitetut tilat; juhla-voimistelusali, keittiö, ruokala, kunnan kirjasto ja kerhohuone. Pyrkimyksenä on ollut ratkaista tehtävä niin, ettei yleisissä tiloissa käyvä yleisö häiritse työtä varsinaisissa koulutiloissa. Juhla-voimistelusalia ja siihen keskihallin välityksellä liittyvää ruokasalia on tarkoitus käyttää paikkakunnan yhteisenä juhlahuoneistona.
Kirkkotie 9-11, 04300 Tuusula, Suomi