Kauppatien eteläpäässä oli Hyrylän vanha keskusta

Kohde kuuluu polkuun Hyrylän polku.
Vuonna 1932 valmistuneessa Lemmelän liiketalossa oli alkuun lihakauppa ja Kahvila Kaiku.

Ennen 1960-lukua Hämeentien ja Lahdentien risteys oli keskellä Hyrylää. Vanhan risteyspaikan hahmottaa edelleen: nykyinen Kauppatie on vanhaa Hämeentietä, nykyinen Kaupparaitti on keskustassa säilynyt pätkä vanhaa Järvenpääntietä. Koska varuskunnan puukasarmit olivat 1960-luvun puoliväliin asti keskellä Hyrylää, ahtautui Hyrylän keskusta sen eteläpuolelle teiden muodostamaan kapeaan kiilaan. Lemmelän liiketalo ja vanha Elanto olivat Hämeentien eli nykyisen Kauppatien puolella. Niiden eteläpuolelle rakennettiin 1960-luvulla Osuuskassan uusi liiketalo. Huoltoasema oli keskellä risteystä. Sen takana oleva puinen kauppatalo oli sekin aivan tieden välissä, joten asiakkaiden oli helppo päätyä liikkeeseen.   

Lue lisää kohteesta

Lemmelän liiketalo oli Hyrylän ensimmäinen kivitalo

Teodor Lemmelä (1904–1966) rakennutti Peltolan tilan pellosta lohkotulle tontille komean kaksikerroksien kivisen liiketalon yrityksensä "T. V. Lemmelä Henkilö- ja kuorma-autokuljetuksia" toimipisteeksi. Yläkerrassa oli kuljettajien asuntoja ja pihan puolella kellarikerroksessa korjaus- ja huoltohallit. Rakennus oli Hyrylän ensimmäinen "kivitalo", siis tiilestä rakennettu ja rapattu liiketalo. 

Katutason liikehuoneistoissa on ollut monenlaista toimintaa. Mauno Lemmelä aloitti talossa lihakaupan pidon heti talon valmistuttua. Sen teurastamo oli pienessä punaisessa piharakennuksessa. Mauno Lemmelä osti karjaa lähitaloista, kuljetti ne teurastamoonsa pienellä pakettiautolla, jossa oli vain kangaskatto suojana ja myi sitten lihat kaupassaan – todellinen lähikaupan uranuurtaja. Mauno siirtyi kuljetusalalle, ja lihakauppiaaksi tuli Paavo Salminen sekä myöhemmin Leo Rask. Viimeiseksi lihakauppaa tällä paikalla piti Etelä-Suomen Osuusteurastamo eli ESO.

Lihakaupan vieressä oli Kahvila Kaiku, jota piti Teodorin vaimo Eeva Lemmelä. Kahvilan jälkeen tiloissa oli Hyrylän Posti 1950-luvun alkuun. Myöhemmin liiketalon tiloissa on ollut muun muassa konekorjaamo, autotarvikeliike, Irja Leinon sähkötarvikeliike sekä radio- ja tv-liike. Moni muistaa vielä liiketalon Lissun kioskista ja Antikvariaatti Grafikasta, jotka toimivat talossa ainakin 1990-luvulla. Sotien aikaan yläkerta oli upseerien asuntona sekä sotien jälkeen hammaslääkäri Kyllikki Uotin vastaanottotilana. Veli ja Taimo Lemmelä myivät kiinteistön 2010-luvun alussa ja vuonna 2021 tontille valmistui uusi kerrostalo. Vanha rakennus on kuitenkin saanut jäädä paikalleen. Se muistuttaa Hyrylän vanhasta liikekeskustasta yhdessä entisen Järvenpääntien varrella olevien vanhojen rakennusten kanssa. 

Pappilasta Elannoksi ja ravintola Päämajaksi

Lemmelän liiketalon vieressä (osoitteessa Kauppatie 6) on 1800-luvulta peräisin oleva rakennus, joka toimi vuosina 1896–1922 venäläisen varuskunnan ortodoksiseurakunnan pappilana. Viehättävässä talossa, pitsiverhojen takana asui pappi Arzeni Razumov perheineen. Talon edessä kulki vilkas Hämeentie, mutta takana oli kaunis Tuusulanjokilaaksoon viettävä puutarha-alue päärynäpuineen. 

Kun Suomi itsenäistyi ortodoksiseurakunnan toiminta hiipui ja Arzeni Razumov muutti Lappeenrantaan, jossa hän ehti tehdä vielä pitkän uran paikallisen seurakunnan palveluksessa. Hyrylän pappilasta tuli 1920-luvulla  Hyrylän Elanto. Takapihalle rakennettiin kaupan tarpeita vastaava harmaista tiilistä muurattu varastorakennus, jonka piirustukset oli laadittu varmaankin osuusliikkeen rakennuskonttorissa (purettu helmikuussa 2021). Elanto toimi talossa vuoteen 1983, jolloin se muutti terveyskeskuksen pohjoispuolelle rakennettuun uuteen Hyrylän ostoskeskukseen. Vanhassa pappilassa toimi ravintola Päämaja vuodesta 1997 alkaen. Päämajan päättäjäisiä vietettiin 6.1.2022 ja rakennus purettiin maalis-huhtikuussa 2022.

Huoltoasema oli keskeisellä paikalla

Liikepaikka maanteiden risteyksessä oli mitä parhain huoltoasemalle. 1930-luvun alkuvuosina asema näytti bensapumppujen logojen mukaan olleen Shell, mutta muuttui myöhemmin Essoksi. Ainakin 1960-luvulle saakka paikalla toimi Sairasen Esso.

K-valinta Haarala ja Osuuskauppa Ahomaa 

Huoltoaseman pohjoispuolella, aikalailla Elantoa vastapäätä oli puinen liiketalo, jossa 1930-ja 40-luvuilla Mustosen kauppa. Sen jälkeen rakennuksessa toimi Sekatavarakauppa Hannes Savolainen Oy ja sitten Hyrylän Kauppa Oy. Vuosina 1955–1965 kauppiaina olivat Olavi ja Kaarina Paunu ja heidän kauppansa toimi nimellä Keskuskauppa. Kauppias Pertti Haaralakin ehti aloittaa vanhassa Keskuskaupan talossa. Vuoden 1967 paikkeilla vanha kauppa ja sen naapurina ollut Pauluksen talo purettiin ja tilalle rakennettiin uusi tiilinen liikerakennus, jonka toiseen päähän tuli Osuuskauppa Ahomaan tavaratalo ja toiseen päähän K-valinta Haarala. Viimeisessä vaiheessaan koko rakennus oli S-marketin käytössä. Syksyllä 1996 rakennus jäi tyhjilleen, kun S-market siirtyi nykyiseen paikkaansa eteläisen liikenneympyrän lähelle. Nyt tällä paikalla osoitteessa Kauppatie 7–11 on keltaiset kerrostalot vuosituhannen vaihteesta. 

Osuuskassan liikerakennus

Järvenpään Osuuskassan eli myöhemmän Keski-Uudenmaan Osuuspankin Hyrylän konttorille rakennettiin 1960-luvun alkupuolella uusi liikerakennus osoitteeseen Kauppatie 2. Paikalla oli aiemmin ollut Peltolan tilakeskuksen riihi. Vuonna 1974 rakennusta laajennettiin tekemällä aiepaa isompi uudisrakennus vanhemman rakennuksen kylkeen. Rakennuksessa toimi Hyrylän Osuuskassa/Osuuspankki vuoteen 1986 saakka, jolloin se muutti uuteen toimitaloonsa Kauppatien pohjoispäähän. Pitkään vanhemmassa osassa oli Posti ja Postipankki. Pankkien muutettua muualle rakennuksessa oli muun muassa Kukkakauppa Pellava, lukkoliike, kenkäkauppa, videovuokraamo Filmtown, kirpputori ja Mikä-mikä -teatteri.

Legendaarisin talossa toiminut yritys oli Ravintola Kaiffari uudemman osan alakerrassa sisäänkäynti Hyryläntien puolelta. Sen perusti yrittäjä Kai Mannerheimo (1941–2021) huhtikuussa 1974, ja Kaiffarin viikonloppuiset discoillat ja bändikeikat vetivät porukkaa laajalta alueelta. Kaiffarin suosio kesti aikansa - sitten oli muiden konseptien vuoro. 2000-luvun puolella paikan mainetta lämmitettiin uudelleen ja maaliskuuhun 2013 ravintola toimi Crazy Kaiffarin nimellä.  

Osuuskassan liiketalo purettiin 2018–2019. Sen paikalle valmistui Y-säätiön kerrostalo syksyllä 2021. Uudella tehokkaalla ja turvallisella rakentamistekniikalla valmistettu talo on tehty pitkälti tehdasolosuhteissa ja siinä on 89 ARA-vuokra-asuntoa.

Kauppatie 4, 04300 Tuusula, Suomi