Kellokosken sairaalamuseo

Kohde kuuluu polkuun Kellokosken patoaltaan ympäri.
Kellokosken sairaalamuseo. Kuva Kari Kohvakka 2020

Suurten entisten sairaalarakennusten väliin jäävässä pienessä sinisessä puurakennuksessa sijaitsee museo. Se kätkee sisälleen mielenkiintoisia, jännittäviä ja pelottaviakin yksityiskohtia sairaalan arjesta ja hoitomuodoista sadan vuoden ajalta. Täällä voi tutustua sairaalan arkeen vanhojen vaatteiden ja potilaiden käsitöiden avulla ja myös hoidettavina olleisiin mielenkiintoisiin persooniin kuten Prinsessaan ja Keksijä Professoriin.

Erityisen kiinnostavaa on hoitomuotojen kehitys. Sata vuotta sitten hoidot olivat varsin yksinkertaisia – kylpyjä, kääreitä ja hierontoja. Levottomia voitiin pitää tiukoissa kääreissä jopa toista vuorokautta! 1930-luvulla tulivat työterapiat, kuumehoidot, insuliinishokit ja ehkä pelottavin – lobotomia. Tämä leikkaus aiheutti pysyviä ja peruuttamattomia muutoksia persoonallisuudelle. Vuosisadan puolivälissä alkoivat ilmaantua ensimmäiset toimivat psykoosinhoitoon sopivat lääkkeet. Hoitomuotojen kehityksen vauhti onkin ollut huima!

Vaikka sairaalan aidat ovat kaatuneet ja ennakkoluulot vähentyneet, vielä 50-luvulla lapsia peloteltiin, että ”jos et ole kunnolla niin joudut Kellokoskelle”. Sairaala oli kuitenkin jo ennen sotia tunnettu edistyksellisyydestään Euroopassa. Kun belgialainen mies hakeutui 1930-luvulla hoitoon, häntä kehotettiin matkustamaan hoitoon Suomeen, Kellokoskelle, sillä täällä kokeiltiin ennakkoluulottomasti uusia hoitomuotoja.

Lue lisää kohteesta

Museo avoinna kesäisin

Kellokosken sairaalamuseo on HUSin omistuksessa ja Tuusulan museo on huolehtinut yhteistyökumppanina museon avoinnapidosta vuodesta 2018 alkaen. HUSin museotoimikunta uudisti sairaalamuseon perusnäyttelyn yhteistyössä Tuusulan museon kanssa keväällä 2019.

Sairaalamuseoon pääsee tutustumaan heinä-elokuussa muutamana päivänä viikossa ja silloin järjestetään myös opastuskierroksia alueen muihin rakennuksiin kuten Salomen kappeliin. Museo on usein avoinna myös Kellokoskella järjestettävien tapahtumapäivien aikana.

HUS museotoimikunta

HUS Kellokosken sairaala

 

Vanha valtatie 198, 04500 Tuusula, Suomi