Vanhankylän kartano
Vanhankylän kartanon perustan loi 1600-luvun alkupuoliskolla ratsumestari Nils Stålhana hankkimalla kylän talonpoikaistilat omistukseensa. Stålhana oli vahva vaikuttaja myös Tuusulan kappeliseurakunnan perustamisessa.
Nykyisin Vanhankylänniemessä on monenlaisia vapaa-ajanpalveluita. Vanhankylänniemen luontopolku lähtee Vanhankylänniemen kartanolta. Kartanossa toimii kahvila ja yläpytingissä on Pytingin kädentaitajien myymälä. Alueella on Järvenpään teatterin kesäteatteri ja tunnetuin tapahtuma on jokakesäinen Puistoblues.
Vanhankylänniemessä sijaitsee arkkitehti Alvar Aallon säveltäjä Joonas Kokkoselle suunnittelema Villa Kokkonen.
Vanhankylänniemen historiaa
1700-luvun lopussa kartanossa oli omaa maata noin 1000 hehtaaria. Niitä viljelemässä oli palkattua työväkeä ja 20 torppariperhettä. Lisäksi kartanolla oli neljä aputilaa kylän laidoilla. Lammaskallio, Jäniksenlinna, Mykkylä ja Bäckfall eli Purola olivat kaikki suuria tiloja, jotka maksoivat veronsa Vanhankylän kartanoon.
Vanhankylän kartanon nykyinen päärakennus on 1800-luvun puolivälistä. Silloin kartanonomistaja Henrik Åström oli avioitumassa Sipoon nimismiehen tyttären kanssa, ja puitteet häitä ja tulevaa emäntää varten piti saada kuntoon. Vilhelmiina Åströmistä tulikin sitten Vanhankylän kapteenska, joka yhdessä tyttärensä Annin eli Anni-tädin kanssa pisti järjestykseen yhtä lailla kartanon kuin pitäjän yhteisiä asioita.
Tuusulan kunta omisti Vanhankylän 1940-luvun lopulla ja kun Järvenpää erosi omaksi kauppalakseen se sai läksiäislahjaksi Vanhankylän – näin tasoitettiin järvenpääläisten emäpitäjän alueelle vuosien varrella rahoittamia investointeja.