Tuusulanjärven kierros
Tuusulanjärvi ja sen ympäristö on tunnettu rikkaasta kulttuuriperinteestä. Tuusulanjärven tuntumaan on rakennettiin jo 1600-luvulla paikkakunnan ensimmäinen kirkko. Järven itärantaa hallitsee 1800-luvun lopun suurhuviloiden ja kultakauden taitelijakotien muovaama maisema. Tuusulanjärven länsipuolella taas aukeavat edelleen laajat peltoaukeat ja viljava maalaismaisema.
Tuusulanjärven kierroksella esitellään pääasiassa alueen kulttuurihistoriaa ja kiinnostavia luotokohteita. Polku noudattelee suosittua polkupyöräilyreittiä järven ympäri. Peruslenkin pituus on hieman yli 20 kilometriä.
Tuusulanjärvi
Tuusulanjärvi on 1800–1900 -lukujen taitteen taiteilijayhteisön kautta valtakunnallisesti merkittävä, mutta keskiuusmaalaisille järvi on ennen kaikkea oma kotijärvi. Se tarjoaa kauniita maisemia ja erilaisia mahdollisuuksia virkistykseen. Tuusulanjärven pinta-ala on 6 km² ja suurin syvyys 10 metriä, mutta keskisyvyys vain 3,2 metriä. Se valittiin Uudenmaan maakuntajärveksi vuonna 2011.
Kesäisin järvellä uidaan, soudellaan ja kalastetaan tai vaan nautitaan mukavista näkymistä ranta-alueilla. Pyöräily järven ympäri on suosittu kuntoilu- ja maisemareitti. Erityisen suosittu järvi on aurinkoisina talvipäivinä, jolloin sadat hiihtäjät, kävelijät ja suotuisilla keleillä myös retkiluistelijat kansoittavat järven.
Tuusulanjärvi ei koskaan ole ollut kirkasvetinen, sillä se sijaitsee savikkomaiden keskellä. Järven vihertävän harmaat sävyt viehättivät Pekka Halosta, sillä hän kuvasi kotijärvensä maisemia ja sävyjä kolmenkymmenen vuoden ajan maalauksissaan.
Paljon tutkittu, onnistuneesti kunnostettu
Tuusulanjärvi on maan parhaiten tutkittuja järviä. Heikki Järnefelt, taidemaalari Eero Järnefeltin poika, Helsingin yliopiston professori ja Suomen limnologian (sisävesiopin) isä, aloitti uransa Tuusulanjärven tutkimuksella 1920-luvulla kodistaan Suvirannasta. Tuusulanjärvi oli 1960–70-luvuilla pahoin saastunut. Järven kunto alkoi parantua, kun jätevedet ohjattiin Viikin puhdistamoon 1979, myös vuonna 1972 alkanut keinoilmastaminen on parantanut järven tilaa. Vuonna 1997 järven kunnostamiseksi nousi kansanliike Pro Tuusulanjärvi, jonka aktiivisuuden ansiosta alkoi laajamittainen kunnostus. Kunnostuksen rahoituksesta ovat vastanneet Järvenpään kaupunki, Tuusulan kunta ja valtio.
Vuodesta 2019 alkaen Tuusulanjärven tutkimuksesta on huolehtinut Keski-Uudenmaan ympäristökeskus. Kunnostustyöstä ja järven nykytilasta voi lukea lisää www.tuusulanjarvi.org/
Lisää Tuusulanjärven alueesta ja taiteilijayhteisöstä
Tuusulan Rantatien kulttuurimaisema on mukana Museoviraston valtakunnallisesti merkittävien rakennettujen kulttuuriympäristöjen luetteloissa
Pekka Halosen pojan Antti Halosen kuvakooste Tuusulanjärven taitelijayhteisöstä vuodelta 1949 on katsottavissa Ylen Elävästä Arkistosta
Reittiohjeet
Näytä tarkat reittiohjeet