VirtuaaliTuusula

Gustavelund

Gustavelundin kartanon emäntä Olga Ehrnrooth jäi historiankirjoihin, koska hän v. 1900 kieltäytyi lainaamasta kartanon komeaa kuomurekeä kenraalikuvernööri Bobrikoffille. 1700-luvun omistajista tarinoissa elää muun muassa luutnantti Blankenhagenin, jonka haamun kerrottiin kummitelleen kartanossa vielä pitkään. Majuri Danckvardtin Gustava-vaimo taas antoi tilalle nimensä.

1910-luvulla Gustavelund oli muutamia vuosia moskovalaisen Sosloffin perheen kesähuvila. Sen jälkeen tilan omisti ruotsalaissyntyinen ravintoloitsija K. E. Jonsson, jolla oli Helsingissä laajamittaista hotelli- ja ravintolatoimintaa. Hän kehitti Gustavelundin maanviljelyä ja puutarhakasvien viljelyä. Jonssonin omistamissa Helsingin kuuluisissa ravintoloissa Fenniassa, Kämpissä, Kaivohuoneella ja Oopperakellarissa nautittiin varmaan Gustavelundin maatilan ja puutarhan tuotteita. Vuonna 1933 Gustavelundissa avattiin Matkailu- ja turistihotelli. Se oli suosittu paikka, johon pääkaupungin parempi väki, kulttuurielämän vaikuttajat ja myös valtiolliset vaikuttajat tulivat viettämään viikonloppuja muun muassa tenniksen ja reippaan ulkoilmaelämän merkeissä.

Vieraat saattoivat rentoutua ja ulkoilla muun muassa Tuusulanjärvellä tai piipahtaa hiihtomajalla, joka oli kartanon mailla nykyisellä Mattilan alueella. Sota-aikana rakennus oli puolustusvoimien käytössä eikä hotelli-ravintolan toiminta sodan jälkeen enää noussut entiseen loistoonsa. Iso osa kartanon maista myytiin maanhankintalain nojalla tai vapaaehtoisin kaupoin siirtoväelle ja rintamamiehille, ja Keravalle menevän tien varrelle syntyi yksi Tuusulan isoimmista rintamamiestaloalueista, Mattilan alue.

Gustavelund siirtyi 1956 maalaiskuntien liiton kurssikeskukseksi. Into Pyykön suunnittelema uusi valkoinen päärakennus rakennettiin vanhan päärakennuksen tilalle vuonna 1965. Vuonna 1990 aloitti toimintansa Kokoushotelli Gustavelund, joka tarjoaa yritys- ja yksityisasiakkaille hyvät tilat ja palvelut muun muassa kokouksiin ja erilaisiin tilaisuuksiin.

Gustavelund

Kirkkotie 36, 04310 Tuusula, Suomi
Lisätietoja: www.gustavelund.fi
Etelä-Tuusula Muut Keski-Tuusula Kellokoski Jokela Tutustu kaikkiin
Valitse alue jonka polut ja kohteet haluat nähdä tai TUTUSTU KAIKKIIN!