VirtuaaliTuusula

Jokelan kaupat

Jokela teollistui ja kasvoi nopeasti. Asukasmäärän myötä lisääntyi myös kauppapalveluiden kysyntä. Kaupat keskittyivät aseman ympärille ja niitä oli molemmilla puolilla rautatietä. Myymälöitä oli myös Pertussa ja Takojalla.
Lue lisää

Ennen henkilöautojen yleistymistä ihmiset suosivat oman kylän kauppoja. Jokelassakin oli paljon kauppoja ja niistä sai lähes kaikkea, mitä ihminen tarvitsi. Vanhan ajan kaupat olivat todellisia  sekatavarakauppoja, joista sai ruokatavaroiden lisäksi muun muassa astioita, kenkiä, vaatteita ja kankaita, rakennustarvikkeita ja paljon muuta.

Jo 1900-luvun alussa toimivat ainakin Gardinin (myöhemmin Kallisen) kauppa, Pellisen kauppa ja leipomo ja Wiklundin kauppa. Wiklundin talossa oli kauppa vuosina 1902–1968. Rakennuksessa oli myös Jokelan ensimmäinen puhelinkeskus. Myöhemmin Siljalantiellä sijainneessa suuressa talossa oli muun muassa käsityökeskus ja taidegalleria.

Jokelan Maakauppa oli Wiklundin kaupan lähellä Siljalantien varrella. Rakennus oli myöhemin SKP:n järjestötalo ja nykyisin yksityisasunto.

Osuuskauppa aloitti 1904

E-liikkeen osuuskaupan perustajajäsenistä monet olivat tiilitehtaan työntekijöitä. Osuuskauppatoiminta sai paikkakunnalla suuren suosion ja vuosien varrella myymälää laajennettiin ja uusittiin. Komea tiilinen liikerakennus rakennettiin 1950-luvulla. Tiloissa toimi ravintola Wanha Mestari vuoteen 2016 asti. Osuuskaupalla oli sivumyymälät Lepolassa, Pertussa ja Takojalla. SOK:n eli S-ryhmän osuuskauppa oli nimeltään Osuukauppa Teho, jonka pääkonttori oli Hyvinkäällä.

Jokelan Osuuskaupan joulumarkkinat 1950-luvulla Nikolai Breneffin kuvaamana.

Etelä-Tuusula Muut Keski-Tuusula Kellokoski Jokela Tutustu kaikkiin
Valitse alue jonka polut ja kohteet haluat nähdä tai TUTUSTU KAIKKIIN!