VirtuaaliTuusula

Tuusulan Säästöpankki ja Ahomaa

Tuusulan Säästöpankki oli perustettu jo 1875. Vuodesta 1913 lähtien pankki oli toiminut Kirkonkylässä kunnantalolla. Vuonna 1928 pankki osti toimitalokseen kauppias Worobjeffin vanhan kauppatalon Hyrylän keskustassa. Siinä pankki toimi aina vuoteen 1966 asti, jolloin valmistui uusi komea pankkitalo samalle tontille.

Worobjeffin kaupasta Tuusulan Säästöpankiksi

Kauppias Pjotr Worobjeffin (1845 Venäjä –1924 Tuusula) komea kauppatalo oli keskellä Hyrylää. Worobjeffilla oli pieni kauppa Hyrylässä kaiketi jo 1880-luvun puolivälin paikkeilla. Tuolloin hän kuitenkin keskittyi vielä liiketoimintaan Helsingissä, ja hänen kerrotaan olleen hyvin varakas. 1890-luvulla hän asettui kokonaan Hyrylään ja rakennutti komean kauppa- ja asuintalon keskelle kylää. Pjotr Worobjeff oli syntynyt vuonna 1845 Venäjällä ja hän avioitui v. 1878 Maria Orlovan kanssa. Perheeseen syntyi kuusi lasta. Muistitiedon mukaan lapsista muutama toimi vahvasti monarkiaa ja tsaarinvaltaa vastaan ja perheen asema ja talous oli siksi vaarassa. Se saattoi olla syynä myös sille, että perhe muutti Helsingistä Hyrylään. 

Worobjeff oli harras uskovainen ja osallistui vahvasti Hyrylän venäläisen varuskunnan ortodoksiseurakunnan toimintaan. Myös perheen tyttäret olivat muun muassa seurakunnan kuorossa. Kauppias Worobjeff lahjoitti kirkkoon muun muassa ikonostaasin kaikkine lisäosineen ja ikoneineen. Worobjeffista tuli kirkon starosta eli isännöitsijä. Hän hoiti kirkkoa vielä 1920-luvulla ja soitti kelloja ortodoksisina juhlapäivinä. Kun ortodoksikirkon kalenteri oli eri kuin luterilaisessa Suomessa, aiheutui kellojen soitosta joskus suukopuakin - hyryläläiset kun ajattelivat vanhan kauppiaan soittelevan kirkonkelloja huvikseen.

Kauppias kuoli vuonna 1924 ja perilliset myivät rakennuksen vuonna 1928 Tuusulan Säästöpankille.

Säästöpankin aikana rakennukseen mahtui pankin lisäksi muun muassa Seesmeren sisarusten pitämä Tuusulan Käsityöliike ja Neulomo. Johonkin aikaan rakennuksessa oli myös Resande Gafé, joka tarjosi kahvilapalveluita nimensä mukaan ainakin matkustavaisille. Piharakennuksessa toimi Frans Ahdin polkupyöräkorjaamo, jossa myös myytiin polkupyöriä ja autonrenkaita.

Tammikuussa 1966 aloitettiin tontilla iso rakennustyö ja uusi hieno Tuusulan Säästöpankki avattiin 19.9.1966. Rakennuksen pääsuunnittelija oli arkkitehti Pentti Lehtiluoto. Pankin 700 neliömetrin omien tilojen lisäksi rakennukseen tuli 12 liikehuoneistoa.

Pohjoispäädyssä toimi pitkään elintarvikeliike. Moni muistaa myös Megrid Winqvistin testiililiikkeen, jossa melko pieneen tilaan mahtui hyvä valikoima niin naisten kuin nuorisonkin vaatteita. Joulun alla kauppias tilasi hyllyille muun muassa niitä lohenpunaisia aluskerrastoja ja laamapaitoja, joita 1960-luvun tyttöjen joululahjapaketeista löytyi. Rakennuksessa on toiminut myös useampia parturi-kampaamoja ja kellarikerroksessa muun muassa huonekaluliike ja konekorjaamo sekä ruokaravintola. Nyt (v. 2015) rakennuksessa on Nordean konttori, autokoulu yms.

Puu-Ahomaa ja S-marketin talo Hyrylän keskustassa

Aivan Nappulakadun ja Kauppatien risteyksessä oli Osuuskauppa Ahomaan 1950-luvun tyyliä edustanut kauppa, ns. Puu-Ahomaa. Rakennus purettiin  vasta 1980–90-lukujen taitteessa. Myymäläosan takana oli pitkä varastorakennus lastauslaitureineen takaseinä Nappulakujaa vasten. Puu-Ahomaa oli rakennettu vanhan Osuuskauppatalon tontille.

Kun Ahomaan tiilinen uusi myymälä valmistui vuoden 1967 paikkeilla, muutti puurakennukseen Kansallis-Osake-Pankki. Se toimi rakennuksessa 1980-luvun alkuun asti. Sen jälkeen talossa oli muun muassa Kenkä-S ja Lissun kioski.

Uusi tiilinen kaupparakennus oli rakennettu pitkä sivu ja sisäänkäynnit Kauppatiehen kiinni. Sen tieltä purettiin Mustosen kauppa ja Pauluksen huvila, joka oli ollut varuskunnan tiilirakennusvaiheen rakennusmestari Johan Pauluksen perheen kotina. Alussa uuden kaupparakennuksen pohjoispäässä oli Ahomaan myymälä, jota kokonsa vuoksi peräti tavarataloksikin kehuttiin. Pohjoispäähän tuli K-valinta Pertti Haarala. Myöhemmin Ahomaa muuttui S-marketiksi ja se otti käyttöönsä koko rakennuksen.  

Puu-Ahomaa purettiin 1990-luvun alkuvuosina ja tuolloin S-marketin sisäänkäynti muutettiin kadun puoleiselta sivulta päätyyn ja vanhan rakennuksen paikka kunnostettiin parkkialueeksi, joka korttelin kulmassa vieläkin (2015) on osittain. 

Uusi S-market valmistui vanhan myllyn ja Peltolan tilakeskuksen paikalle loppuvuodesta 1996. Vanhan S-marketin tontille Kauppatielle rakennettiin  uudet keltatiiliset kerrostalot vuosina 1999–2000. 

 
Kauppatie 8, 04300 Tuusula, Suomi
Etelä-Tuusula Muut Keski-Tuusula Kellokoski Jokela Tutustu kaikkiin
Valitse alue jonka polut ja kohteet haluat nähdä tai TUTUSTU KAIKKIIN!