VirtuaaliTuusula

Yli-Posti, Jegorow ja kylänraittia

Nykyisen Kauppatien yläpää oli aikoinaan Hämeentietä. 1860-luvulta 1960-luvulle asti heti tämän paikan pohjoispuolella alkoi varuskunta-alue. Etelästä päin tultaessa ensin oli Yli-Postin tilakeskus, jonka rakennukset sijaitsivat molemmin puolin nykyistä Säästöpolkua. Sitten oli Jegorowin leipomo, jonka bebét ja muut herkut maistuisivat varmaan vieläkin. Sen jälkeen samalla puolen tietä Gustafssonin kauppa.

Yli-Posti eli Yli-Knuutila oli osa Hyrylän kylän vanhaa Postin (Knuutilan) tilaa. Tila jaettiin vuonna 1804, ja uuden tilan eli Yli-Postin tilakeskus rakennettiin Hämeentien varteen, paikalle johon sitten myöhemmin syntyi Hyrylän kylän liikekeskusta. Sen maat on vuosisatojen ja kymmenien varrella lohkottu kasvan kylän erilaisiin tarpeisiin, mutta vielä 1900-luvun alkukymmeninä tilakeskus oli keskellä Hyrylää molemmin puolin nykyistä Säästökujaa. Tilan päärakennus oli samoilla paikkeilla, kun on nyt 1950-luvun valkotiilinen asuin- ja liikerakennus, jossa on hautaustoimisto. Nykyisen Säästökujan toisella puolella oli väentupa ja niiden takana nykyisen Nahkurintien risteyksen paikkeilla navetta ja talli ja muita tilakeskuksen rakennuksia.

Jegorowin konditoria

Leipurimestari Jegorow oli syntynyt Ukrainassa vuonna 1874, mutta oppinsa hän oli saanut muun muassa Helsingissä Karl Fazerilla. Arvatenkin myös Jegorow asettui Hyrylään venäläisen varuskunnan takia, mutta maukkailla leivonnaisillaan hän saavutti suuren suosion niin suomea, ruotsia kuin venäjää puhuvien tuusulalaisten keskuudessa. Esimerkiksi Järnefeltien Suvirannasta asioitiin muuten Järvenpään suunnasta, mutta kun tarvittiin makoisia herkkuja, lähdettiin Hyrylän suuntaan Jegorowille.   

Jegorowin perhe jatkoi leipomotoimintaa Hyrylässä aina 1940-luvulle saakka. Sota-aikana säännöstely hankaloitti toimintaa, mutta konditoriatuotteitakin sai, jos toimitti leipomoon omat sokerit ja jauhot. Sotien jälkeen 1940-50-luvun vaihteessa Irja Rask jatkoi leipomotoimintaa samalla paikalla. Leipomon jälkeen samassa rakennuksessa toimi ainakin vielä 1960-luvun lopussa Irja Ropposen lyhyttavarakauppa, josta sai kaikenlaista tarpeellista. 

Jegorowin kiinteistö oli osittain osoitteessa Kauppatie 12 (rakennuksessa toimii vuonna 2015 muun muassa Tuusulan Apteekki) olevan punatiilisen liiketalon ja sen eteläpäädyssä oleva parkkipaikan kohdalla.

Gustafssonin kauppa

Jegorowin pohjoispuolella oli pitkä puinen rakennus. 1900-luvun alussa siinä oli kauppias Gromoffin kauppa. Tarina kertoo, että kauppiaan kuoltua  huomattiin, ettei hän ollut kirjannut tilille ostaneiden asiakkaiden velkoja, ja kaikki velat oli pakko unohtaa. Huonoon taloudelliseen tilanteeseen joutunut leski avioitui kauppa-apulaisena olleen Gustafssonin kanssa, ja niin kaupasta tuli Gustafssonin kauppa. Rakennus purettiin 1960-luvulla. Kansallis-Osake-Pankki KOP (sittemmin Merita ja Nordea) rakennutti paikalle uuden liiketalonsa, joka valmistui vuonna 1981.

 

 Kauppatie 12, 04300 Tuusula, Suomi
Etelä-Tuusula Muut Keski-Tuusula Kellokoski Jokela Tutustu kaikkiin
Valitse alue jonka polut ja kohteet haluat nähdä tai TUTUSTU KAIKKIIN!