VirtuaaliTuusula

Huokaustenlaakson reunalla

Hyrylän liikekeskuksen rakennuksia oli myös entisen Järvenpääntien ja Nappulakadun kulmilla. Järvenpääntien varrella oli kolme puista liike- ja asuinrakennusta, joista komein oli teiden risteyksessä. Siinä oli aikoinaan Järvenpään Osuuskassan konttori, myöhemmin talossa oli muun muassa Kulmakuppila. Nappulakadun varrella oli suutari Männikön kaunis talo. Rakennusten takapihalla Hyrylän puolella oli hiekkakuoppa, jota kutsuttiin nimellä "Huokausten laakso" 

Kulmakuppilan talo

Järvenpääntien varrella aivan varuskunta-alueen liepeillä oli kolme puista liike- ja asuinrakennusta. Aivan teiden risteyksessä oli talo, jota sekä sijaintinsa, että kulmassa olevien sisäänkäyntien vuoksi sanottiin Kulmataloksi. Talon alakerrassa oli kaksi melko suurta liiketilaa, yläkerrassa oli asuntoja. Talossa oli aikoinaan Järvenpään Osuuskassan konttori, myöhemmin talossa oli muun muassa Kulmakuppila ja 1970–80-luvulla farkkukauppa.

Kulmakuppilasta pohjoiseen oli kaksi pienempää taloa, jossa oli ajan tavaan myös liike- ja asuintilaa. Keskimmäisessä talossa oli 1940–60-luvuilla Koroleffin kampaamo-parturi. 1940-luvulla taloryhmän pohjoisimmassa talossa oli Matkahuolto ja 1970–80-luvuilla konekorjaamo. Nämä rakennukset samoin kun niitä vastapäätä ollut tiilinen varuskunnan ruokala purettiin 1990-luvun alussa, kun Järvenpääntien linjausta muutettiin ja tie nelikaistaistettiin.

Suutari Männikön huvila

Nappulakadun varrella oli suutari Männikön kaunis talo. Suutarimestari August Männikkö(1872–1937) oli syntynyt Saarijärvellä, mutta avioitui Tuusulassa syntyneen Anna Roukalan kanssa, ja varmaankin siksi perhe muutti 1900-luvun alussa Tuusulaan.

August Männikkö (1872 Saarijärvi – k. 1937 Tuusula, August muutti 1886 Tampereelle, jossa avioitui 1890-luvulla Tuusulassa syntyneen Anna Roukalan kanssa. Komea, osin kaksikerroksinen nikkarityylinnen huvila rakennettiin Nappulakadun varteen – suunnilleen siihen, mistä nyt ajetaan Osuuspankin takana olevaan parkkipaikkaan.

Suutarimestari Männikön verstas, jossa työskenteli Männikön lisäksi 3–4 oppipoikaa, oli kellarikerroksessa, perheen asunto katutasossa. Anna-rouva piti salissa kahvilaa, jossa kävi muun muassa varuskunnan kantahenkilökuntaa.

Männikön talo purettiin 1980-luvun puolivälin paikkeilla.

Kukkatupa

Aivan Huokaustenlaakson reunalla, nykyisen Osuuspankin sisäänkäynnin paikkeilla oli pieni hirsinen rakennus. Siinä oli suutarimestari Männikön pojan, Niilo Männikön suutarinverstas ja sen jälkeen monen hyryläläisen muistama Kukkatupa.


Huokaustenlaakso

Keskellä Hyrylää - silloisen varuskunta-alueen ja kylän asutuksen välissä oli pieni hiekkakuoppa-alue, joka oli kenties syntynyt jo varuskuntaa rakennettaessa 1860-luvulla. Nimi "Huokaustenlaakso" kuvannee kaikkea sitä laitonta tai muuten luvatonta toimintaa, joka varuskunta-alueen liepeille saattoi syntyä. Ainakin 1800-luvun jälkipuoliskolla seurakunnan asiakirjoissa mainitaan, että "venäläisen sotaväen kasarmien läheisyydessä paljastuivat hillittömät tavat. Jotkut olivat perustaneet sinne kojuja, joissa harjoittivat salakapakointia".  

Huokaustenlaakso oli suunnilleen nykyisen Osuuspankin ja sen takana olevan parkkipaikan kohdalla.

 

 

 

 

Nappulakatu 2, 04300 Tuusula, Suomi
Etelä-Tuusula Muut Keski-Tuusula Kellokoski Jokela Tutustu kaikkiin
Valitse alue jonka polut ja kohteet haluat nähdä tai TUTUSTU KAIKKIIN!