VirtuaaliTuusula

Haikosen liiketalo, Poliisi Laineen talo ja Mäntymäki

Hyrylän vanhan liikekeskustan eteläpää sijoittui Järvenpääntien ja Hämeentien haaraan. Vanhasta Järvenpääntiestä on Hyrylässä tallella vain pieni pätkä, nykyinen Kaupparaitti, sillä 1990-luvun alussa tehty uusi nelikaistainen Järvenpääntie kulkee hieman idempänä. Haikosen liiketalo ja Poliisi Laineen talo rakennettiin aikoinaan Järvenpääntien varteen julkisivut maantielle päin. Komea Mäntymäkikin katsoi mäenrinteeltään kylän keskustaan päin Järvenpään tien yli. Elokuvateatteri Tivoli oli tämän rakennusryhmän pohjoispuolella ja Möllerin talo eteläpuolella.


Kauppias Semenoff myi tontit

Kauppias Nikolai Semenoff (1838–1909) omisti aikoinaan noin hehtaarin kokoisen Katrinelundin palstan juuri näillä kulmilla. Semenoffilla oli kauppa Viaporissa (Suomenlinnassa) ja sivuliike Hyrylässä - todennäköisesti juuri näillä paikkein. Vuonna 1925 Semenoffin perikunta myi palstan Johan Fieandtille. Tämä puolestaan myi suuresta tontista palstat seppä Rautakorvelle, poliisi Laineelle ja valokuvaaja Haikoselle. 

Semenoff jätti itselleen noin 1100 neliön kokoisen Katrinelundin huvilapalstan, joka oli aivan venäläisen koulun (myöh. aliupseerikerho) lähellä ja ilmeisesti sulautui sitten varuskunnan maihin.

Leipomosta maamiesseuran taloksi

Fieandtilla oli jo Hyrylässä Kahvila Päivölä ja leipomo talossa, josta sitten tuli Mustosen kauppa. Uudelle tontille hän rakennutti itselleen vuonna 1929 komean hirsirakennuksen, johon leipomotoiminta siirtyi. Rakennukseen kierrätettiin myös Siippoon Kylä-Heikkilän talon hirret, pääosa suuren rakennuksen hirsistä kaadettiin kuitenkin palstan mäntymetsästä. 

Kolmekymmentäluvun alun lama vei myös leipomon komeaan konkurssiin. Tila siirtyi ensin Maakauppiaiden osakeyhtiölle, jolta Tuusulan Suojeluskunta ja Tuusulan Lotta-Svärd ostivat Mäntymäen vuonna 1939. Sotien jälkeen kiinteistö lahjoitettiin Tuusulan Maamiesseuralle. Vuokralaisina rakennuksessa on ollut useita perheitä ja yrityksiä, muun muassa herrojen Lund ja Lahdenperä omistama Silkkikutomo. Maamiesseura myi kiinteistön Tuusulan kunnalle 1990-luvun lopulla. Se on nykyään vilkkaassa käytössä muun muassa yhdistysten kokoontumispaikkana.


Poliisi Laineen talo ja Haikosen kirjakauppa

Poliisi Nestori Laine rakensi oman talonsa aivan maantien varteen vuosina 1927–28. Kauniissa mansardikattoisessa rakennuksessa oli alkujaan asuintilaa kahdessa kerroksessa. Kivijalkaan tuli liiketilaa.Tarinan mukaan kellaritiloissa sijaitsi poliisi Laineen epävirallinen putkatila.

Rakennuksessa toimi pitkään Hyrylän asuste ja kemikalioliike, 1960-luvulla tilassa oli Kemikalio-Nenosen kemppari. Nykyisin (vuonna 2015) talossa on Omia Polkujaan kulkevien kauppa.

Haikosen talo on rakennettu samoihin aikoihin kuin Laineen talo. Lauri Haikosella oli talossa kirjakauppa ja valokuvaamo. Rakennus oli alkujaan mansardikattoinen ja ajan tavan mukaan alakerrassa oli liiketilat ja yläkerrassa asuintiloja. 1950-60-luvulla tehty iso remontti on muuttanut talon hahmoa ja julkisivumateriaalia. Nykyisin talossa on lastenvaateliike Murula.

Samaan aikaan Poliisi Laineen ja Lauri Haikosen kanssa rakensi talonsa alueelle myös seppä Rautavesi. Tämä tontti jäi Järvenpääntien alle, kun tielinjausta muutettiin ja tie nelikaistaistettiin 1990-luvun alussa.


Elokuvateatteri Tivoli

Haikosella oli myös elokuvateatteritoimintaa Hyrylässä. Elokuvateatteri Tivoli toimi 1920-luvun puolivälistä lähtien. Perheen isä August Haikonen oli Pietarissa oppinsa saanut kelloseppä, joka Tuusulassa keskittyi paljolti valokuvaajan ammattiin.

Tivoli oli Järvenpääntien varrella tien länsipuolella hieman Mäntymäestä pohjoiseen. Sisäänkäynti elokuvateatteriin oli suoraan Järvenpääntieltä ja katsojia saliin mahtui noin 200 henkeä. Vuonna 1951 elokuvatoiminta Tivolissa päättyi. Lauri Haikonen oli rakennuttanut Hyrylään uuden noin 300 paikkaisen Hyrylän Kinon (se oli nykyisen kunnantalon takana), jossa elokuvia näytettiin 1980-luvun alkuun. 


Möllerin talo

Moni muistaa vielä kunnanlääkäri Gert Möllerin ja Möllerin talon eli kunnanlääkärin vastaanoton. Rapattu tiilirakennus valmistui vuonna 1950 silloisen Järvenpääntien itäpuolelle Haikosen kirjakaupasta etelään. Rakennuksen suunnitteli arkkitehti Arvo O. Aalto. Ensimmäinen kunnanlääkäri, joka talossa työskenteli on Kirsti Valanto. Vuonna 1955 kunnanlääkärin virkaan tuli Gert Möller, joka toimi Tuusulassa pitkään ja saavutti lähes legendaarisen maineen. Uusi terveyskeskus valmistui 1970. Vanhassa kunnanlääkärin talossa toimi sitten pitkään kunnan eläinlääkärin vastaanotto. Viimeisimmäksi talo oli työttömien toimintakeskuksena. Rakennus purettiin vuoden 2005 paikkeilla ja seuraavana vuonna sen paikalle rakennettiin Möllerinkulma-niminen kerrostalo.

 

 

 

 

Kaupparaitti 5, 04300 Tuusula, Suomi
Etelä-Tuusula Muut Keski-Tuusula Kellokoski Jokela Tutustu kaikkiin
Valitse alue jonka polut ja kohteet haluat nähdä tai TUTUSTU KAIKKIIN!