VirtuaaliTuusula

Ylitalo

Kantatalo Gästgifvars jakautui 1850-luvulla Rustholliin ja Ylitaloon. Ylitalo sijaitsi aivan Hämeentien varressa ja kievaritoiminta jatkui sen puitteissa. Skogster-suvulta tila siirtyi Eskelineille eli Ehoille vuonna 1904. Tilakeskus jäi osittain uuden Tuusulanväylän alle ja Kievarin asuntoalue on rakennettu sen paikalle.

Ylitalon omisti 1850-luvulla rusthollari Henrik Skogster, jonka jälkeen hänen poikansa Oskar. Ylitalon kievarissa oli esimerkiksi vuonna 1862 hollikyytejä varten 16 hevosta ja yhdeksän varahevosta lähitaloista, mm. naapurista Peltolasta. Vuonna 1904 tilan osti A. R. Eskelin Keravan Postlarin talosta. Tilaa tulivat hoitamaan pojat Otto ja Eskil Eskelin. He suomensivat nimensä Olavi ja Esko Ehoksi ja tila siirtyi Eskon omistukseen.

Ylitalon pihapiiri oli sotatoimien keskiössä kansalaissodan aikana 19.4.1918, kun saksalaiset hyökkäsivät etelästä. Punaisten päätukikohta oli läheisellä Kirkonmäellä ja etulinja Kievarin pellolla. Talven aikana oli pellolle ajettu varuskunnasta satojen hevosten lantakasoja, joiden suojassa etummainen puolustusketju oli. Taistelun kesti kiivaana muutaman tunnin ja siviiliväestö oli peloissaan suojautuneena muun muassa perunakellareissa. Niitä oli varusteltu monessa talossa myös pidempiaikaiseksi suojaksi.

On Ylitalon kievarissa majoittunut Eino Leinokin 1920-luvun alussa. Kirjaton ja karjaton kansallisrunoilijamme on ollut kortteerissa Tuusulassakin lähes kymmenessä talossa, joista Onnela on tunnetuin. Hän on kirjeensä paikaksi hauskasti merkinnyt myös Kestilän, jolla nimellä kuvasi oloaan Kievarissa. Majatalon pito ja kyyditysten hoito jatkuivat vielä Esko Ehon aikana. Ensin kyydityksiä hoidettiin hevosilla, mutta autojen yleistyessä autot korvasivat hevoset. Asetus kievarien lopettamisesta säädettiin vuonna 1955.

Vuodesta 1938 lähtien Helsingin ja Tuusulan väliä oli hyvä ajaa, kun Suomen ensimmäinen betonitie valmistui vuonna 1938. Betonitie päättyi Hyrylässä Ylitalon kohdalle.

Ylitalon viimeiset tilanomistajat olivat Martti ja Anne Eho. Heidän aikanaan tila erikoistui hevostalouteen. Tilalla on kasvanut kansainvälisen tason ratsastaja Juhani Eho. Hän voitti mm. vuonna 1983 Finnderbyn ratsullaan Edvin. Nykyisin hän pitää suurta Ehon tallia Mäntsälän Nummisissa, jossa valmentaa erityisesti nuoria ratsastajia.

Tuusulan kunta osti tilan vuonna 1986 kaavoittaen sen asuinalueeksi. Nykyisin tilan paikalla sijaitsee Kievarin asuinalue. Nimi kertoo osuvasti paikallishistoriaa.

Kievarinkaari 3, 04300 Tuusula, Suomi
Etelä-Tuusula Muut Keski-Tuusula Kellokoski Jokela Tutustu kaikkiin
Valitse alue jonka polut ja kohteet haluat nähdä tai TUTUSTU KAIKKIIN!