VirtuaaliTuusula

Gästgifvars – Viksberg – Rustholli

Hyrylän kylän kantatalona voidaan pitää Gästgifvarsia. 1750-luvulla tila jakautui Alitaloon ja Ylitaloon. Alitalo jäi Gästgifvarsin vanhalle tontille. Virallisesti tilan nimi on Viksberg, mutta kansankielellä komeaa taloa tiluksineen on kutsuttu Rustholliksi. Tilan kaunis pihapiiri ja hoidetut rakennukset ilahduttavat ohikulkijoita edelleen.

Gästgifvarsin paikalla oli alkuaan todennäköisesti Yrlän talo. Se oli saanut nimensä Yrjö-nimisen isännän mukaan. Tuusulan murteella Yrjölä nimittäin sanotaan muodossa Yrlä. Koko kylä puolestaan saattoi saada nimensä tästä Yrlän talosta. Ainakin 1500- ja 1600-luvuilla asiakirjoissa puhutaan joskus Yrilän tai Yrylän kylästä.
Lue lisää

 

Kun tilalle tuli 1600-luvun alkupuoliskolla kievarirasite, muuttui nimi Gästgifvarsiksi (suomeksi siis Kievari). Majatalo- ja kyytijärjestelmän ylläpito oli tilalle myös kannattavaa, sillä anniskeluoikeudet takasivat varmat tulot. Hyrylän kievarissa oli vuonna 1862 hollikyytejä varten 16 hevosta ja yhdeksän varahevosta naapuritaloista. Myöhemminkin syntyi kievareita, jotka tarjosivat majoitusta, muonaa ja kyytejäkin vielä 1900-luvun hevosajalla. Kyyditysjärjestelmä lakkasi vuonna 1931.

Vuonna 1757 tilaa isännöimään tuli Yli-Keravan Kustaa Juhonpoika Skogster (1729–1797), joka sitoutui ottamaan talon aviottoman lapsen Katariinan vaimokseen ja tämän veljen kasvatiksi. Kun tämä tuli täysi-ikäiseksi, jaettiin Gästgifvars sisarusten kesken. Skogsterille jäi kantatila Alitalo, jolle1850-luvulla vakiintuivat nimeksi Viksberg tai Rustholli. Toisen osan nimeksi tuli Ylitalo. 

Viksbergin eli Rusthollin päärakennus seisoo yhä ylväänä Hyrylän koulukeskuksen pohjoispuolella. Tilan päärakennuksen vanhin osa on vuodelta 1820. Lisäksi pihalla on muutama vanha aitta vellikelloineen sekä vuonna 1793 rakennettu kaksikerroksinen maitohuoneen nimellä kutsuttu piharakennus.

Rusthollin päärakennuksen itäpuolella kulkeva kevyenliikenteenväylä on vanhaa tienpohjaa ja sen itäpuolella on myös sijainnut rakennuksia, joista jäljellä olevissa toimi vielä 1980-luvulla suosittu Rengasriihi-niminen liike.

Museoviraston tutkimuksen mukaan nykyisen Rusthollin tilan alueella on voinut säilyä useita kylätonttiin liittyvien rakenteiden jäännöksiä, sillä pihapiiri on pysynyt lähes muokkaamattomana.

Rusthollin isäntä Carl Henrik Skogster (1823–1872) oli kahdesti naimisissa ja sai yhteensä seitsemän lasta, joista kuusi kuoli lapsena. Tytär Agnes Maria Skogster (1873-1942) piti taloa kuolemaansa asti. Hänen perijäkseen tuli kasvattitytär Aili Eskelin, joka avioitui Mikkolan talon pojan Edvin Lönngrenin kanssa.

Tilan peri heidän poikansa Henry Lönngren. Hän oli innokas reservin upseeri kuten naapuritalo Mikkolan Jouko Rekolakin. Molemmat ovat olleet perustamassa Tuusulan Reserviupseerikerhoa 28.9.1958. Tila on edelleen Lönngrenin suvun omistuksessa.

Pähkinämäentie 181, 04300 Tuusula, Suomi
Etelä-Tuusula Muut Keski-Tuusula Kellokoski Jokela Tutustu kaikkiin
Valitse alue jonka polut ja kohteet haluat nähdä tai TUTUSTU KAIKKIIN!