VirtuaaliTuusula

Jussila ja Ali-Posti

Jussilan tila jaettiin 1760-luvulla Yli- ja Ali-Jussilaksi. Ali-Jussila on ollut Sjöblomin suvun omistuksessa 1800-luvulta lähtien. Ali-Posti on osa Postin kantatilaa. Siitä lohkotulle tontille rakennettiin Prijuutti. Jussila (RN:o 2) on vanha ratsutila, joka asetti ratsumiehen aluksi Torsten Stålhandsken ratsukomppaniaan 30-vuotiseen sotaan.

1600-luvun lopulla tila oli pitkään autiona eli veronmaksukyvyttömänä ja joutui Ruskelan Borgmanin rusthollin aputilaksi, augmentiksi, ja maksoi sille veronsa. Isonvihan jälkeen Jussila lähti taas uuteen nousuun.

1760-luvulla tilan vävy anoi halkomista, johon maaherra suostui saatuaan käräjiltä puoltavan lausunnon, ja sai haltuunsa Ali-Jussilan. Toinen puoli Yli-Jussila jäi apen ja myöhemmin tämän pojan haltuun.

Ali-Jussilan tila siirtyi Sjöblomin suvulle 1800-luvulla, kun merikapteeni Carl Anders ja vaimonsa Carolina Sjöblom tulivat omistajiksi. Tilan peri heidän poikansa Carl Edvard (1831–1862). Seuraava isäntä kasvoi hänen pojastaan Carl Evaldista (1859–1938), joka oli kolmivuotias, kun hänen isänsä kuoli hevosen potkaistua häntä rintaan. Carl Evald meni naimisiin Yli-Postin Maria Charlotta Askolinin kanssa ja heille syntyi kymmenen lasta, joista kuuluisin oli Carl Werner (1881–1921) alias Charles Hill.

Charles Hill "Klondyken kuningas"

Carl Werner Sjöblom teki värikkään ja menestyksellisen uran. Moni kutsuntaikäinen pakeni 1900-luvun alussa Venäjän laittomia kutsuntoja Amerikkaan. Carl Wernerkin piiloutui Helsinkiin vietävien maitotonkkien väliin ja pääsi junalla Keravan asemalta satamaan ja laivaan. Alaskassa hän otti nimekseen Charles Hill ja hänestä tuli menestynyt kolmen kultakaivoksen omistaja ja "Klondyken kuningas", kuten Suomen Kuvalehti muistokirjoituksen otsikoi. Suomen itsenäistyttyä Charles palasi Suomeen ja ryhtyi etsimään kultaa Lapista käyttäen aikansa uusinta tekniikkaa. Tarinan mukaan hänellä oli satakunta miestä töissä koeporauksissa. Onni kuitenkin kääntyi huhtikuussa 1921, kun Charles Hill kuoli traagisesti ratsastaessaan Ivalonjoen yli.

Virallinen kuolinsyy oli hukkuminen, mutta perimätiedon mukaan se oli lavastus ja todellinen kuolinsyy oli ampuminen. Maria-äiti ei antanut ryhtyä murhatutkimuksiin, koska ei poika herää enää henkiin. Charles Hill lepää Tuusulan kirkkopuistossa ja tarina elää. Jälkipolville Hilliltä jäi hattu, kengät, kenttälaboratorion sisältänyt salkku sekä sukulaistensa kanssa käymä kirjeenvaihto. 

Sjöblomin viisi tytärtä jäivät asumaan Ali-Jussilaan ja suomensivat nimekseen Seesmeri. Nuorimmat tyttäristä pitivät käsityöliikettä Worobjeffin talossa, joka sittemmin siirtyi Tuusulan Säästöpankille. Pojille erotettiin omat tilat; Tyko Ilmari sai ulkotilan Korsosta ja Valta Korvenrannan Perä-Hyrylästä. Valta Sjöblomin viisi poikaa perustivat vuonna 1970 Seepsula Oy:n kotitilaltaan Korvenrannasta ja sen naapurista aloittaen. Yritys keskittyi maanrakentamiseen ja tuusulalaiseen tapaan soranotto oli yksi osa toimintaa. Sulan yritysalue rakennettiin ehtyneen soranottoalueen päälle.

Ali-Jussilan talo siirtyi Seesmeren sisarusten kuoltua Valta Sjöblomin pojille. Talo sijaitsee Jussilantien varrella, joka kertoo kantatalo Jussilasta.

Ali-Posti

Ali-Posti syntyi vuonna 1804, kun Postin eli Knuutilan talo (RN:o 5) jakautui kahtia. Päärakennus on Ali-Jussilan vieressä. Talosta on myyty kaikki maat. Muistona on Ali-Postinkuja. Ali-Postista myytiin 1850-luvulla Rauhalinnan palsta Alexander Karttuselle. Hän rakensi Helsinkiin johtavan tien varteen talon, jossa piti aluksi kievaria ja sai siihen lopulta vuonna 1863 maakaupan oikeudet.

Vuonna 1887 myytiin metsää varuskunnan ampumarataa varten. Kun 1950-luvulla myytiin parikymmentä tonttia samoista takametsistä, syntyi Korpikylä. Hyrylän varuskunnalle myytiin loputkin metsät 13 hehtaaria vuonna 1964.

Ali-Postin tilalla asui 1900-luvun alussa kymmenkunta vuotta venäläisen varuskunnan viimeinen komentaja kenraali Levanetski. Hän oli ollut kenraalikuvernööri Bobrikovin lähin mies. Eläkkeelle siirtymisensä jälkeen hän jäi asumaan Tuusulaan ja piti maatilaa. Valta Sjöblom (s. 1901) on kertonut Sura Levanetskin (s. 1898) olleen leikkikaverina ja 16.6.1904 tämä oli vahingossa ampunut pienoiskiväärillä veljeä selkään. Veli vietiin Helsinkiin hoitoon eikä siinä pahemmin käynyt. Samana päivänä ammuttiin Bobrikov ja suvussa kerrottiinkin tarinaa "kenraalin poika ampui maanviljelijän poikaa ja Schauman Bobrikovin".

Levanetski pelkäsi myös murhatuksi joutumista niin, että kaksi sotilasta vahti portilla. Tallissa hevosen vieressä oli vielä yksi vahtisotilas. Viimein kenraali ampui itsensä. Hänen arvokasta irtaimistoaan siirtyi lähitaloihin.

Emil ja Amalia Salminen ostivat Ali-Postin ja muuttivat Helsingistä Tuusulaan 1920-luvulla. Nykyinen rakennus on rakennettu 1950-luvulla ja on edelleen Salmisen suvulla.

Jussilantie 15, 04300 Tuusula, Suomi
Etelä-Tuusula Muut Keski-Tuusula Kellokoski Jokela Tutustu kaikkiin
Valitse alue jonka polut ja kohteet haluat nähdä tai TUTUSTU KAIKKIIN!