VirtuaaliTuusula

Yli-Jussila

Jussilan kantatila halottiin 1760-luvulla. Halkomisen myötä syntyi Yli-Jussila, jolla on vuosisatojen saatossa ollut monia omistajia. Yksi tunnetuimmista oli maanviljelijä ja ministeri Juho Niukkanen, joka tuli tilan omistajaksi 1930-luvun lopulla ja rakensi Hyrylän myllyn 1940-luvulla.
Lue lisää

Jussilan kantatilan RN:o 2 vävy anoi 1760-luvulla halkomista. Halkomisen myötä syntyi Yli-Jussila.

Yli-Jussilaan kuului myös Korkin torppa Perä-Hyrylässä. Tilan omistajat vaihtuivat melko tiuhaan. 1900-luvun alussa omistajaksi tulivat Felix ja Maria Lindqvist, joilla oli yhdeksän lasta. Perheen poika Oskar Lindqvist (s. 1883) lähti laittomia Venäjän kutsuntoja pakoon Amerikkaan 1903 ja palasi takaisin viiden vuoden kuluttua maanviljelijäksi Korkin tilalle. Vuonna 1924 Oskar osti kuorma-auton ja alkoi liikennöitsijäksi. Seuraavana vuonna hän hankki "Chevrolet"-merkkisen linja-auton, ensimmäisen "Korkkipussin", jolla aloitti liikennöinnin Hyrylä–Kerava linjalla vuonna 1925. Vasta tässä vaiheessa nimismies kirjoitti ajokortit Oskarille ja kuskiksi palkatulle miehelle. Toiminta laajeni linjoille Helsinki – Hyrylä – Rusutjärvi vuonna 1928, sitten seuraavana vuonna Rajamäelle asti. Vuonna 1930 otettiin ajoon myös reitti Helsinki – Hyrylä – Paijala – Järvenpää. Korkkipusseja oli nyt neljä ja toiminta siirtyi Koskenmäelle, jonne rakennettiin linja-autohallit. (Liikennöitsijän tarina jatkuu Koskenmäen polulla).

Nuorin Lindqvistin pojista Artturi oli hoitanut veljiensä kanssa kotitilaa. Artturi Jussila rakennutti Yli-Jussilan nykyisen pää-rakennuksen vuonna 1930 aikalailla vanhan tilakeskuksen paikalle. Rakennus tehtiin huolella ja ajanmukaiseksi, siinä oli muun muassa vesikeskuslämmitys. Artturi myi vuonna 1938 päärakennuksen ja osan Yli-Jussilan tilasta ministeri Juho Niukkaselle. Kauppaan sisältyi 10 hehtaaria peltomaata jokirantaan asti ja joen takaa Äijänojan metsäpalsta (n. 10 ha). Lindqvistin laaja perikunta oli jakanut Yli-Jussilan maita lasten kesken. Jussilan mäellä ovat edelleen jäljellä Kotikallion vanha keltainen rakennus ja Artturi Jussilan pieni 150 vuotta vanha mökki sekä tyttärelle vuonna 1941 rakennettu jugend-tyyppinen Helilä.

Juho Niukkanen (1888–1954) oli suomalainen maanviljelijä ja poliitikko Kannakselta. Hän oli usean vuosikymmenen ajan Maalaisliiton tärkeimpiä johtomiehiä ja moninkertainen ministeri. Hän oli puolustusministerinä Cajanderin hallituksessa (1937–1939) ja uudelleen Rytin hallituksessa (1939–40). Cajanderin aikana säästettiin puolustusmenoista, ja Niukkanen sai – pääosin syyttä – moitteita siitä, että talvisotaan jouduttiin huonosti varustautuneina, muun muassa "malli Cajanderin" -univormuissa (eli kokardi hattuun, muuten siviilivaatteet). Niukkasen uran dramaattisimman vaiheen muodosti toimiminen puolustusministerinä talvisodan aikana. Hän vastusti tiukasti Moskovan rauhansopimuksen hyväksymistä maaliskuussa 1940 ja erosi sen vuoksi puolustusministerin tehtävästä. Karjalaisten johtaja ei suostunut hyväksymään Kannaksen luovuttamista, joka jätti myös hänen oman maatilansa rajan taakse.

Maanviljelys, samoin kuin kansanedustajan ura jatkui Tuusulassa. Asuinpaikkana Niukkasen talon pihapiiri oli hyvin kaunis ja edustava. Kekkonenkin kävi siellä saunomassa ja Niukkasen pojanpojat Jussi ja Timo olivat pikkupoikina selänpesijöinä.


Niukkasen mylly – Hyrylän mylly

Juho Niukkanen rakennutti Yli-Jussilan maille myllyn heti sotien jälkeen. Hän ja hänen poikansa Erkki ovat olleet Hyrylän Mylly Oy:n toimitusjohtajia. Osuuskauppa Ahomaa osti vuonna 1966 myllyn perikunnalta, ja myllyn toiminta jatkui 1980-luvun loppupuolelle asti. Komeat viljasiilot sijaitsivat Hyrylän eteläisen S-Marketin kohdalla Hämeentien varrella. Myllyn betoniset viljasiilot räjäytettiin lokakuussa 1993. Myllynotko on jäänyt nimenä elämään, samoin Juho Niukkasen kuja. Iso hautamuistomerkki on Paijalan hautausmaalla.

Mäntsälän kirkonmäen viljamakasiinissa on Kirvun pitäjämuseo, jonne perikunta on lahjoittanut paljon esineistöä, mm. Juhon muotokuvan ja asepuvun sekä Yli-Jussilan vintin välipohjasta löydetyn sotilaskiväärin, joka on asekätkennän aikaisessa paperikääreessä.

Juho Niukkasen kuja 8, 04300 Tuusula, Suomi
Etelä-Tuusula Muut Keski-Tuusula Kellokoski Jokela Tutustu kaikkiin
Valitse alue jonka polut ja kohteet haluat nähdä tai TUTUSTU KAIKKIIN!