VirtuaaliTuusula

Lemmelän liiketalo, Elanto ja huoltoasema

Ennen 1960-lukua Hämeentien ja Lahdentien risteys oli keskellä Hyrylää. Uudet tielinjaukset 1960-luvulla ja 1990-luvulla ovat muuttaneet maisemaa, mutta vanhan risteyspaikan hahmottaa edelleen. Nykyinen Kauppatie on vanhaa Hämeentietä, nykyinen Kaupparaitti on keskustassa säilynyt pätkä vanhaa Lahdentietä (myöh. Järvenpääntie). Paikka oli siis keskeinen, ja teiden haaraan syntyi asutusta, liiketaloja ja ennen pitkää myös huoltoasema.

Lemmelän liiketalo oli Hyrylän ensimmäinen kivitalo

Lemmelän liiketalo nimeltään Päivänpuoli rakennettiin vuonna 1932 valtateiden haaran, silloisen Hämeentien varteen.Teodor Lemmelä (1904–1966) rakennutti Peltolan pellolle komean kaksikerroksien kivisen liiketalon," T. V. Lemmelä Henkilö- ja kuorma-autokuljetuksia" toimipisteeksi. Yläkerrassa oli kuljettajien asuntoja ja pihan puolella kellarikerroksessa korjaus- ja huoltohallit.

Katutason liikehuoneistoissa on ollut monipuolista toimintaa mm. lihakauppa, jonka teurastamo oli pienessä punaisessa piharakennuksessa. Mauno Lemmelä osti karjaa lähitaloista, kuljetti ne pihateurastamoonsa pienellä pakettiautolla, jossa oli vain kangaskatto suojana ja myi lihat kaupassaan – todellinen lähikaupan uranuurtaja. Mauno siirtyi kuljetusalalle ja lihakauppiaaksi tuli Paavo Salminen sekä myöhemmin Leo Rask. Viimeinen lihakauppias oli Etelä-Suomen Osuusteurastamo.

Kahvila Kaikua piti Teodorin vaimo Eeva Lemmelä. Kahvilan jälkeen tiloissa oli Hyrylän Posti 1950-luvun alkuun. Myöhemmin liiketalon tiloissa on ollut muun muassa konekorjaamo, autotarvikeliike, sähkötarvikeliike sekä radio- ja tv-liike. Moni tuntee liiketalon Lissun kioskista ja Antikvariaatti Grafikasta. Sotien aikaan yläkerta oli upseerien asuntona sekä sotien jälkeen hammaslääkäri Kyllikki Uotin vastaanottotilana. Veli ja Taimo Lemmelä ovat muutama vuosi sitten myyneet kiinteistön.

Vanhassa Elannossa on nyt ravintola Päämaja

Lemmelän liiketalon vieressä on 1800-luvulta peräisin oleva rakennus, joka toimi vuosina 1896–1922 venäläisen varuskunnan ortodoksiseurakunnan pappilana. Talon edessä kulki Hämeentie, mutta takana oli kaunis puutarha päärynäpuineen. Sitä hoiti pappi Arzeni Razumov perheineen.

Kun Suomi itsenäistyi hiipui ortodoksiseurakunnan toiminta ja Arzeni Razumov muutti Lappeenrantaan. Taloon muutti Hyrylän Elanto, joka toimi siinä 1980-luvulle asti eli siihen saakka, kunnes Elanto muutti uutta kunnantaloa vastapäätä rakennettuun Hyrylän ostoskeskukseen. Takapihalle rakennettiin kaupan tarpeita vastaava tiilinen varastorakennus, jonka piirustukset laadittiin varmaan osuusliikkeen rakennuskonttorissa. Nykyisin rakennus tunnetaan parhaiten ravintola Päämajasta.

Huoltoasema oli keskeisellä paikalla

Liikepaikka maanteiden risteyksessä oli mitä parhain huoltoasemalle. Siinä se toimi jo ainakin 1930-luvun alkuvuosina, jolloin se näytti bensapumppujen logojen mukaan olleen Shell. Moni muistaa vielä, että muutama vuosikymmen myöhemmin paikalla toimi Sairasen Esso.

Mustosen kaupan paikalle tuli Haaralan ja Osuuskauppa Ahomaan myymälät

Huoltoaseman pohjoispuolella, aikalailla Elantoa vastapäätä oli pitkä puinen liiketalo, jossa oli 1930-ja 40-luvuilla Mustosen kauppa. Vuosina 1955–1965 kauppiaina olivat Olavi ja Kaarina Paunu ja se toimi nimellä Keskuskauppa. Taisipa kauppias Pertti Haaralakin aloittaa vanhassa talossa. Vuosien 1966–67 paikkeilla vanha kauppa ja sen naapurina ollut Pauluksen talo purettiin ja tilalle rakennettiin uusi tiilinen liikerakennus, jonka toiseen päähän tuli Osuuskauppa Ahomaan tavaratalo ja toiseen päähän K-valinta Haarala. Tämä rakennus puolestaan purettiin 1996-1997 ja paikalla on nyt Kauppatien keltaiset kerrostalot.

 

Kauppatie 4, 04300 Tuusula, Suomi
Etelä-Tuusula Muut Keski-Tuusula Kellokoski Jokela Tutustu kaikkiin
Valitse alue jonka polut ja kohteet haluat nähdä tai TUTUSTU KAIKKIIN!