VirtuaaliTuusula

Salmela ja Iloniemi - Kirkkotien suurhuvilat

Salmela ja Iloniemi ovat Kirkkotien varren 1800-luvun loppupuolella syntyneitä suurhuviloita.

Salmela tunnetaan myös nimellä Havulinna, sillä se oli lähes koko 1900-luvun Havulinnan suvun omistuksessa. Salmelan rantapalsta myytiin Hyökkälän Klaavosta 1870-luvulla. Huvilan rakennutti merkittävän uran senaatin oikeusosaston virkamiehenä tehnyt Theodor Söderholm (vuodesta 1886 Cederholm). Vuosina 1896–1912 huvilan omisti arkkitehti E. A. Kranck, joka toimi yleisten rakennusten ylihallituksessa arkkitehtina. Tuusulaan hän suunnitteli muun muassa vanhan kunnantalon ja Kellokosken sairaalan ensimmäiset sairaalarakennukset.

Salmelan suuri huvilapalsta ulottui ennen Kirkkotieltä järven rantaan ja kiviaita erotti palstan maantiestä. Nykyisin huvilan puisto on omakotialueena.

Iloniemen historia alkaa 1860-luvulta. Huvilan omistajiin kuului muun muassa Helsingin varuskunnan komendantti Bjelastotsky, joka sitten osti Anttilan kartanon. Tunnetuin ja pitkäaikaisin omistaja on ollut kanttori Sakari Sointeen suku.

Kanttori Sointeella oli moitteeton sävelkorva, ja siksi hänellä oli kunnia toimia myös säveltäjä Jean Sibeliuksen pianonvirittäjänä. Kanttorin ja hänen vaimonsa aikaan Iloniemessä asuivat tai vierailivat muun muassa runoilijat Eino Leino ja J. H. Erkko, joka oli kotoisin Orimattilasta niin kuin rouva Aina Soinnekin. Runoilija Einari Vuorela oli naimisissa kanttorin tyttären, kirjailija Laura Sointeen kanssa.

Iloniemi oli varhaisimmassa vaiheessa tyypillinen puinen huvilakauden edustaja torneineen ja kuisteineen. 1900-luvun remonteissa ja laajennuksissa se on saanut ilmeeseensä funktionalismia. Vuoden 1924 muutostyöt suunnitteli arkkitehti Väinö Vähäkallio (mm. Yrjönkadun uimahallin suunnittelija) ja 1952 muutostyöt taas Aarne Ervi, joka on tunnettu muun muassa Tapiolan puutarhakaupungin suunnittelijana.

Molemmet huvilat ovat yksityiskoteja.

Etelä-Tuusula Muut Keski-Tuusula Kellokoski Jokela Tutustu kaikkiin
Valitse alue jonka polut ja kohteet haluat nähdä tai TUTUSTU KAIKKIIN!