VirtuaaliTuusula

Onnela

Onnelan historiasta löytyy muun muassa runoja ja rakkautta. Johanna Sofia Björklund sai huvilan vuonna 1905 isältään. Johanna oli ollut Pietarissa oppimassa sivistystä ja seurapiiritapoja. Pietarissa komea venäläinen upseeri Paul Shabelski rakastui nuoreen neitoon ja kehittyi elämänmitainen rakkaustarina.

Johanna Björklund ja Paul Shabelski viettivät Pietarissa rikkaan yläluokan elämää. Välillä oltiin Suomessa, sillä Shabelski kuului kenraalikuvernööri Bobrkovin adjutantteihin. Silloin ehkä käytiin Onnelassakin, mutta vasta Venäjän vallankumouksen jälkeen Onnelasta tuli pysyvä koti ja täysihoitolasta elinkeino, sillä vallankumouksen melskeissä suuri omaisuus Pietarissa hävisi.

Täysihoitolan paras aika ajoittui 1920-luvulle. Silloin vieraina oli muun muassa suomalaisia runoilijoita ja venäläisiä emigrantteja. Eino Leino viihtyi Onnelan runollisessa ilmapiirissä, sillä isäntäväen vaiheikas elämänhistoria ja vieraiden kirjo antoivat huvilan elämälle oman säväyksensä. Leinolle oli mieluisaa, että isäntäväki ja venäläissyntyiset emigranttivieraat puhuivat mielellään ranskaa. Ranskan kieli ja ranskalaiset tavat kuuluneet Pietarissa yläluokan yleissivistykseen ja Leino taas kehitti mielellään kielitaitoaan.

Sokeain lomaliitto (myöhemmin Näkövammaisten Loma ry) osti Onnelan v. 1936 ja se toimi pitkään loma- ja kurssikeskuksena. Rannan vanhat huvilat edustavat vanhaa huvila- ja täysihoitola-aikaa, jota uudempi rakennuskanta täydentää. Nykyisin tiloissa toimii Majatalo Onnela.
Onnela

Rantatie 34, 04310 Tuusula, Suomi
Lisätietoja: www.onnela.com/
Etelä-Tuusula Muut Keski-Tuusula Kellokoski Jokela Tutustu kaikkiin
Valitse alue jonka polut ja kohteet haluat nähdä tai TUTUSTU KAIKKIIN!