VirtuaaliTuusula

Aleksis Kiven kuolinmökki

Kansalliskirjailijamme Aleksis Kivi (1834–1872) asui elämänsä viimeiset ajat veljensä Albert Stenvallin ja tämän perheen hoivissa. Kivi kuoli vuoden viimeisenä päivänä vuonna 1872 ja haudattiin Tuusulan kirkkomaahan, äitinsä kotipitäjän multiin.

Aleksis Stenvall syntyi Nurmijärven Palojoella 10.10.1834. Hän oli ensimmäinen merkittävä suomenkielinen runoilija ja näytelmäkirjailija. Hän myös kirjoitti ensimmäisen suomenkielisen romaanin Seitsemän veljestä. Se ilmestyi vuonna 1870. Teos kohtasi ankaran arvostelun, jossa ei säästetty myöskään tekijän persoonaa. Niinpä Aleksis Kivi ei enää Tuusulassa kirjoittanut mitään. Hän oli sairas mies, jonka diagnoosiin oli kirjattu muun muassa melankolia ja ”loukattu kirjailijankunnia”.

Mökki oli Aleksis Kiven veljen Albert Stenvallin koti. Albert oli ammatiltaan räätäli ja hänellä oli vaimo ja neljä lasta. Albert Stenvall oli pari vuotta aiemmin ostanut mökin Krapin tilalta. Parin hehtaarin maa-alue oli vuokrattu, ja vuokran Albert maksoi tekemällä sovitun määrän päivätöitä Krapille. Räätälin töiden lisäksi elantoa saatiin muun muassa pienestä viljelyksestä. Tontin syrjällä oli matala ulkorakennus, jossa oli puuliiteri, heinälato ja sikolätti ja ehkä tila lehmällekin.

Albert Stenvall ja hänen vaimonsa elivät vuoteen 1913 saakka. Siitä lähtien mökki on ollut Aleksis Kiven muistolle omistettu kansalliskirjailijan muistomerkki. Samalla se kertoo maaseudun käsityöläisten ja muiden vähäväkisten elinoloista 1800-luvun lopulla. Mökin omistaa Helsingin yliopiston ylioppilaskunta ja avoinnapidosta vastaa Tuusulan museo.

Uusi kotiseutupolku 10.10.2016: Aleksis Kiven ja Seitsemän veljeksen kierros


Lue lisää

Aleksis Kiven kuolinmökin lähellä, järven rannassa on Fjällbon huvilapalstan vanha puisto. Itse huvila on palanut, mutta puistoalue on kunnan omistuksessa.

Rantatie, Tuusula
Etelä-Tuusula Muut Keski-Tuusula Kellokoski Jokela Tutustu kaikkiin
Valitse alue jonka polut ja kohteet haluat nähdä tai TUTUSTU KAIKKIIN!