Kauppatien keskivaiheilla
Kauppatien keskivaiheilla, Hyrylän keskustassa oli 1920-luvulta 1990-luvulle Tuusulan Säästöpankin toimitalo ja tien vastakkaisella puolella muun muassa osuuskaupan rakennuksia. Vuonna 1875 perustettu säästöpankki oli toiminut Kirkonkylässä kunnantalolla, mutta 1920-luvun lopulla pankki osti kauppias Worobjeffin liiketalon ja muutti konttorinsa Hyrylään. Samalle tontille valmistui uusi komea osin kolmekerroksinen pankkitalo vuonna 1966. Tien toisella puolella Hyrylän Osuuskaupalla – myöhemmin Osuuskauppa Ahomaalla ja viime vaiheessaan S-marketilla – ja muilla kauppiailla oli vuosikymmenien varrella useampia toimitaloja aina kulloistenkin kaupankäynnin vaatimusten mukaan.
Worobjeffin kaupasta Tuusulan Säästöpankiksi
Kauppias Pjotr Worobjeffin (1845 Venäjä –1924 Tuusula) komea kauppatalo oli keskellä Hyrylää. Worobjeffilla oli pieni kauppa Hyrylässä kaiketi jo 1880-luvun puolivälin paikkeilla. Tuolloin hän kuitenkin keskittyi vielä liiketoimintaan Helsingissä, ja hänen kerrotaan olleen hyvin varakas. 1890-luvulla hän asettui kokonaan Hyrylään ja rakennutti komean kauppa- ja asuintalon keskelle kylää. Pjotr Worobjeff oli syntynyt vuonna 1845 Venäjällä ja hän avioitui v. 1878 Maria Orlovan kanssa. Perheeseen syntyi kuusi lasta. Muistitiedon mukaan lapsista muutama toimi monarkiaa ja tsaarinvaltaa vastaan ja perheen asema ja talous oli siksi vaarassa. Se saattoi olla syynä myös sille, että perhe muutti Helsingistä Hyrylään.
Worobjeff oli harras uskovainen ja osallistui vahvasti Hyrylän venäläisen varuskunnan ortodoksiseurakunnan toimintaan. Myös perheen tyttäret olivat muun muassa seurakunnan kuorossa. Kauppias Worobjeff lahjoitti kirkkoon muun muassa ikonostaasin kaikkine lisäosineen ja ikoneineen. Worobjeffista tuli kirkon starosta eli isännöitsijä. Hän hoiti kirkkoa vielä 1920-luvulla ja soitti kelloja ortodoksisina juhlapäivinä. Kun ortodoksikirkon kalenteri oli eri kuin luterilaisessa Suomessa, aiheutui kellojen soitosta joskus suukopuakin – hyryläläiset kun ajattelivat vanhan kauppiaan soittelevan kirkonkelloja huvikseen.
Kauppias kuoli vuonna 1924 ja perilliset myivät rakennuksen vuonna 1928 Tuusulan Säästöpankille. Tuusulan Säästöpankki oli perustettu jo vuonna 1875. Vuodesta 1913 lähtien pankki oli toiminut Kirkonkylässä kunnantalolla, mutta muutti nyt toimipaikkansa Hyrylän keskustaan. Pankki toimi vanhassa kauppatalossa aina vuoteen 1966 asti, jolloin valmistui uusi komea pankkitalo samalle tontille.
Säästöpankin lisäksi vanhaan rakennukseen mahtui muun muassa Seesmeren sisarusten pitämä Tuusulan Käsityöliike ja Neulomo. Johonkin aikaan rakennuksessa oli myös Resande Gafé, joka tarjosi kahvilapalveluita nimensä mukaan ainakin matkustavaisille. Piharakennuksessa toimi Frans Ahdin polkupyöräkorjaamo, jossa myös myytiin polkupyöriä ja autonrenkaita. Heinäkuussa 1927 liike kertoi Keski-Uusimaa-lehden mainoksessa myyvänsä "Kaikkia merkkiä alle kaiken kilpailuhinnan".
Tammikuussa 1966 aloitettiin tontilla iso rakennustyö ja uusi hieno Tuusulan Säästöpankki avattiin 19.9.1966. Rakennuksen pääsuunnittelija oli arkkitehti Pentti Lehtiluoto. Pankin 700 neliömetrin omien tilojen lisäksi rakennukseen tuli 12 liikehuoneistoa, joista osa avautui vastavalmistuneen Hyryläntien suuntaan.
Uuden Säästöpankintalon pohjoispäädyssä Kauppatien tasossa toimi pitkään elintarvikeliike. Moni muistaa myös Megrid Winqvistin tekstiililiikkeen, jossa melko pieneen tilaan mahtui hyvä valikoima niin naisten kuin nuorisonkin vaatteita. Joulun alla kauppias tilasi hyllyille muun muassa niitä lohenpunaisia aluskerrastoja ja laamapaitoja, joita 1960-luvun tyttöjen joululahjapaketeista löytyi. Rakennuksessa on toiminut myös useampia parturi-kampaamoja. Hyryläntien puolella oli muun muassa huonekaluliike ja konekorjaamo sekä ruokaravintola.
Tuusulan Säästöpankki kasvoi ja vaurastui. Uusia konttoreita syntyi eri puolille Keski-Uusimaata ja vuonna 1984 pankin nimi muuttuikin Keski-Uudenmaan Säästöpankiksi. 1990-luvun alkupuoliskolla pankkimaailma muuttui rajusti pankkikriisin ja laman myötä. Suomen Säästöpankki pilkottiin vuonna 1993, ja Tuusulassa Säästöpankki siirtyi Kansallis-Osake-Pankille eli KOP:lle. KOP taas sulautui Suomen Yhdyspankin kanssa vuonna 1995 Meritaksi, joka vuodenvaihteessa 2001–2002 puolestaan muuttui Nordeaksi. Pankkikonttorit ovat vaihtaneet paikkaa ja nimeä – ja vähentyneet – sen jälkeen taajaan. Vuonna 2015 Tuusulan Säästöpankin vanhassa rakennuksessa oli Nordean konttori.
Puu-Ahomaa ja S-marketin talo
Aivan nykyisen Nappulakadun ja Kauppatien risteyksessä oli aikoinaan vuonna 1908 perustetun Hyrylän Osuuskaupan liiketalo, myöhempi Osuuskauppa Väinölä. Osuuskauppa Ahomaa oli perustettu palvelemaan keskiuusmaalaisia vuonna 1948. Ahomaa rakennutti vanhan osuuskaupan paikalle 1950-luvulla uuden kauppatalon. Se noudatti aikakauden tapaa, jossa liiketilat olivat katutasossa, yläkerrassa oli asuntoja kaupan työntekijöille. Myymäläosan takana oli pitkä varastorakennus lastauslaitureineen takaseinä Nappulakujaa (nykyinen Nappulakatu) vasten. Sieltä sai ostaa muun muassa maatalous- ja rakennustarvikkeita.
Kun Ahomaan ja K-kauppa Haaralan uusi punatiilinen myymälä valmistui vuonna 1967 pitkittäin Kauppatien varteen, muutti vanhaan puurakennukseen Kansallis-Osake-Pankki. Se toimi rakennuksessa 1980-luvun alkuun asti ja rakennusta kutsuttiin muun muassa Puu-Kopiksi. Sen edessä oli ainakin 1970-luvulla puhelinkoppi ja kioski, kylän tärkeitä palvelurakennuksia nekin. Kun KOP-pankki muutti uuteen toimitaloonsa (nyk. osoite Hyryläntie 9/Kauppatie 12), toimi Puu-Kopin paikalla muun muassa Kenkä-S ja Lissun kioski. Vanha liikerakennus purettiin 1990-luvun alkuvuosina ja paikka kunnostettiin parkkialueeksi, joka on korttelin kulmassa vieläkin osittain olemassa.
Ahomaan tavaratalo ja K-kauppa
Vuonna 1967 valmistunut uusi kaupparakennus oli rakennettu pitkä sivu ja sisäänkäynnit Kauppatielle päin. Sen tieltä purettiin Mustosen kauppa ja Pauluksen huvila, joka oli ollut varuskunnan tiilirakennusvaiheen rakennusmestari Johan Pauluksen perheen koti. Alussa uuden kaupparakennuksen pohjoispäässä oli Ahomaan myymälä, jota kokonsa vuoksi peräti tavarataloksikin kehuttiin. Pohjoispäähän tuli K-valinta Pertti Haarala. Myöhemmin Ahomaa muuttui S-marketiksi ja 1990-luvulla – vain muutama vuosi ennen uuden S-marketin rakentamista – se otti käyttöönsä koko rakennuksen. Samalla sisäänkäynti rakennukseen vaihdettiin Kauppatien puolelta rakennuksen pohjoispäätyyn.
Uusi S-market valmistui vanhan myllyn ja Peltolan tilakeskuksen paikalle. Sen avajaisia vietettiin 31.10.1996 ja uusi S-market oli valmistuessaan Helsingin piirin suurin. Vanhan S-marketin tontille Kauppatielle rakennettiin uudet keltatiiliset kerrostalot vuosina 1999–2000.
Kauppatie 8, 04300 Tuusula, Suomi