Männistön tanssilava ja VPK

Kohde kuuluu polkuun Kellokosken patoaltaan ympäri.
Mutterinmuotoinen tanssilava on nostalginen

Kylän perinteisellä kesänviettopaikalla on tanssittu, urheiltu ja vietetty aikaa jo noin sata vuotta sitten. Mutterin muotoisen tanssipaviljongin niemi sai 1950-luvulla. Kellokosken VPK on ollut keskeinen lavan rakentamisessa ja ylläpidossa, ja paloaseman ohi kuljetaan tanssilavalle tänäkin päivänä.

Männistön juhannusjuhlat kokkoineen ovat lähes legendaariset ja uudenpaa juhlaperinnettä syntyy kaiken aikaa. Ja kun tarvitaan elokuvakulissiksi perinteistä tanssilavaa, tullaan Kellokoskelle. Männistössä on kuvattu muun muassa elokuvia Iskelmäprinssi (1991) ja Badding (2000).

Yhteishenki on aina ollut Kellokoskella vahva. Vaikka tehtaan työntekijät tulivat ympäri maata ja aina Ruotsista asti, ei kieliriitoja esiintynyt. Kansalaissodan aikanakaan ei yhteenottoja paikkakunnalla ollut. Ja kun tunteet 30-luvun alussa kuumenivat Lapuan liikkeen ympärillä, se näkyi täällä ainoastaan ulkopuolisten pukeutumisessa. Keskeisenä hengenluojana toimivat VPK:n tilaisuudet, joihin ihmiset osallistuivat yhteiskunnallisesta asemastaan huolimatta.

Lue lisää kohteesta

Männistöön rakennettiin tanssilava ilmeisesti jo 1910-luvun lopulla. Kerrotaan, että jo ennen lavan rakentamista viettivät ruukkilaiset juhannusta Männistöllä ja alueella myös urheiltiin. Mutterin muotoinen paviljonki valmistui vapaapalokuntalaisten talkoilla kunnan rakennusmestari Martti Tapion suunnitelman mukaan 1953, kioski 1981. Kellokosken VPK vastaa Männistön toiminnasta edelleen. Tärkein juhla on edelleen juhannus kokkoineen. Monia elokuvia on kuvattu Männistön idyllisissä maisemissa. 1970-luvulle saakka VPK piti lavalla suositut kesäjuhlansa, joille osallistui kyläläisten lisäksi naapuripalokuntia pitkin Keski-Uuttamaata.

Kellokosken Tehtaan V.P.K. perustettiin 1926

Vapaapalokunta perustettiin tehtaan yhteyteen 1926. Kipinän tähän antoi tehtaan juhlahuoneiston palo kolme vuotta aikaisemmin. Palokuntaan ilmoittautui heti 46 vapaaehtoista. Kellokosken Tehtaan VPK kunnostautui 1938, kun järvenpääläisen mattotehtaan palon sammutuksessa sikäläisen palokunnan ruisku ei toiminut, mutta kellokoskelaisten moottoriruisku Koebe pelasti tilanteen.

Uusi kunnallinen paloasema valmistui 1969 Omenalahdentien varteen. Nykyään VPK:n hälytysosastossa on noin 20 henkeä. Hälytyksiä on noin 30–40 vuosittain. Lisäksi toimivat nais- ja nuoriso-osasto.

VPK:n soittokunnan perinteet jatkuvat Kellokosken soittokunnassa

VPK:n soittokunnan toiminta periytyi jo vuodesta 1904, jolloin Carf Fredrik Carlander antoi käyttöön soittimet Kellokosken työväenyhdistyksen torviseitsikolle. Vuoden 1918 jälkeen alettiin puhua Tehtaan soittokunnasta ja palokunnan perustamisen jälkeen 1924 siitä tuli VPK:n soittokunta. Juhannuksena 1933 saatiin komeat lakit esiintymisiä varten. Seuraavana kesänä soittokunta marssi Carl Fredrikin hautajaissaaton kärjessä. Soittokunnan kiireisin päivä oli yleensä vappu: silloin soitettiin puolueväriin katsomatta kolmessakin eri tilaisuudessa. Vuodesta 2010 lähtien Kellokosken VPK:n soittokunnan perinteitä on jatkanut Kellokosken soittokunta.

Männistöntie 7, 04500 Kellokoski, Suomi