VirtuaaliTuusula

Sairaalamuseo

Suurten sairaalarakennusten väliin jäävässä pienessä sinisessä puurakennuksessa sijaitsee museo. Se kätkee sisälleen mielenkiintoisia, jännittäviä ja pelottaviakin yksityiskohtia sairaalan arjesta ja hoitomuodoista sadan vuoden ajalta. Täällä voi tutustua sairaalan arkeen vanhojen vaatteiden ja potilaiden käsitöiden avulla ja myös hoidettavina olleisiin mielenkiintoisiin persooniin kuten Prinsessaan ja Keksijä Professoriin.

Erityisen kiinnostavaa on hoitomuotojen kehitys. Sata vuotta sitten hoidot olivat varsin yksinkertaisia – kylpyjä, kääreitä ja hierontoja. Levottomia voitiin pitää tiukoissa kääreissä jopa toista vuorokautta! 1930-luvulla tulivat työterapiat, kuumehoidot, insuliinishokit ja ehkä pelottavin – lobotomia. Tämä leikkaus aiheutti pysyviä ja peruuttamattomia muutoksia persoonallisuudelle. Vuosisadan puolivälissä alkoivat ilmaantua ensimmäiset toimivat psykoosinhoitoon sopivat lääkkeet. Hoitomuotojen kehityksen vauhti onkin ollut huima!

Vaikka sairaalan aidat ovat kaatuneet ja ennakkoluulot vähentyneet, vielä 50-luvulla lapsia peloteltiin, että ”jos et ole kunnolla niin joudut Kellokoskelle”. Sairaala oli kuitenkin jo ennen sotia tunnettu edistyksellisyydestään Euroopassa. Kun belgialainen mies hakeutui 1930-luvulla hoitoon, häntä kehotettiin matkustamaan hoitoon Suomeen, Kellokoskelle, sillä täällä kokeiltiin ennakkoluulottomasti uusia hoitomuotoja.
Vanha valtatie 198, 04500 Tuusula, Suomi
Etelä-Tuusula Muut Keski-Tuusula Kellokoski Jokela Tutustu kaikkiin
Valitse alue jonka polut ja kohteet haluat nähdä tai TUTUSTU KAIKKIIN!