VirtuaaliTuusula

Arboretum ja veistospuisto

Kellokoskelle alettiin 1990-luvulla rakentaa erityisiin teemoihin liittyviä puistoja. Taustavoimina vaikuttivat sairaalan 80-vuotisjuhlat ja silloisen johtajan, Ilkka Taipaleen, aktiivisuus.

Silloisen Itämerikeskuksen alueelle alettiin kehittää puulajipuistoa (arboretum), jossa yhtenä ajatuksena on kokeilla erilaisten puu- ja pensaslajien sopeutumista paikalliseen ympäristöön. Tähän liittyy myös Annanpuiston rosarium, jossa ylihoitaja Pakalénin patsaan ympärille on istutettu yli 1500 ruusua. Annanpuistossa on myös noin 250 alppiruusua.

Toinen hanke on veistospuisto (sculptoretum), jossa ajatuksena oli patsain kunnioittaa ja kuvata paikkakunnan historian tärkeitä henkilöitä. Itämerikeskuksen pihasta löytyy rakennuksen kunnostamisessa ansioituneen talkoopäällikön Alvar Typön patsas, jossa tämä penkillä istuen aivan kuin miettien seuraavaa työvaihetta. Sairaalan lähellä ovat Prinsessan ja Anna Pakalénin, potilaan ja ylihoitajan, muistomerkit ja puistosta kirkon vieressä ruukinpatruuna Torsten Carlanderin patsas.Henkilöihin liittyvien patsaiden lisäksi Itämerikeskuksen ympäristössä on Itämerenmaiden nuorten taiteilijoiden teoksia.
Lue lisää

Tietoa tekijöistä

Latvialainen Vija Mikane poikansa Oskars Mikansin avustamana veisti 1996 Juhlatalon pihalle Alvar Typön patsaan. Yhdessä Prinsessan muistomerkin (kuvanveistäjä Rauni Liukko, 1995) sekä Anna Pakalénin (kuvanveistäjä Orskars Mikans 1998) ja Torsten Carlanderin (Elvi Hiltunen, 2000) patsaiden kanssa ne muodostavat Kellokosken Sculptoretumin eli veistospuiston rungon. Itämerikeskuksen toimiessa veistoskokoelma täydentyi vuosittain, kun Itämerenmaiden nuoret taiteilijat pitivät Juhlatalossa kuvanveistopäiviä ja tekivät ympäristöön taideteoksia.

Vuonna 1996 perustettiin arboretum eli puulajipuisto Itämerikeskuksen ympärille Puiston loi ja sitä on kehittänyt Erkki Honkanen. Kellokosken Arboretum on Suomen Dendrologisen Seuran luettelossa. Kellokosken erikoisuutena on puisista ratapölkyistä tehdyt järeät rakenteet. Kellokosken nimikkopuu on Pränninpuistoon 1997 istutettu lehtikuusi.

Kellokosken patsaspuisto

Pränninpuisto, Juhlatalontie 6, 04500 Tuusula, Suomi
Etelä-Tuusula Muut Keski-Tuusula Kellokoski Jokela Tutustu kaikkiin
Valitse alue jonka polut ja kohteet haluat nähdä tai TUTUSTU KAIKKIIN!