VirtuaaliTuusula

Polttomoottori Maija

Vastapäätä kirkkoa pienellä kummulla lepää suuri moottori. Leposijansa on jalustalla saanut ruukin ensimmäinen polttomoottori, Maija, joka huolimatta järeästä koostaan tuotti vaivaiset 14 hevosvoimaa. Suurten vauhtipyörien ansiosta sitkeyttä kuitenkin riitti. Lisäksi koneen kuormittuessa voimaa siirtäneet hihnat luistivat eikä kone sammunut. Hihnat olivat vaarallisia – tätä eivät kaikki tajunneet. Muuan työmies meni liian lähelle, tempautui hihastaan katonrajaan ja vauhti oli niin hurja että lapikkaatkin lensivät jalasta. Käsi oli riekaleina, mutta ihmeen kaupalla mies selvisi, myös kärry- ja junamatkasta Helsinkiin paikattavaksi.
Lue lisää

Maijasta tuli muistomerkki 

Kirkonmäelle museoitu Maija tuli tehtaalle 1919, kun vesivoima ei enää riittänyt kasvavan tuotannon tarpeisiin. Teholtaan 14:n hevosvoiman moottori pyöritti päähihnan välityksellä pitkää valta-akselia, josta puolestaan tehtaan kymmenet koneet ottivat voimansa. Vääntöä riitti vauhtipyörien ansiosta ja mikäli moottoria kuormitettiin liikaa, niin päähihna luisti eikä Maija sammunut.

Kun tehtaan koneita uudistettiin, Maija siirrettiin muistomerkiksi kirkonmäelle. Se sai eteensä muistolaatan ja ympärilleen kukkia ja komean aidan.

Muistolaatassa on ruotsiksi ja suomeksi teksti: "Muistoksi Kellokosken Tehdas O.Y.:n perustajalle CARL FREDRIK CARLANDERILLE, hänen virkamiehilleen ja työläisilleen vuodelta 1887". Vuosi 1887 on vuosi, jolloin Carl Fredrik Carlander yhtiökumppaneineen aloitti teollisuustuotannon Björkbodan tehtaalla Kemiönsaarella.

 

 

 

 

 

Ruukinpolku 5, 04500 Tuusula, Suomi
Etelä-Tuusula Muut Keski-Tuusula Kellokoski Jokela Tutustu kaikkiin
Valitse alue jonka polut ja kohteet haluat nähdä tai TUTUSTU KAIKKIIN!