VirtuaaliTuusula

Ruukin kirkko

Kellokosken kirkko ja seurakuntakeskus ovat kauniilla paikalla patoaltaan äärellä. Toisella puolella ovat ruukin teollisuusrakennukset, toisella puolella ruukin työläisten asuntoalue. Kirkon katolla viirissä on vuosiluku 1800. Silloin ruukin omistaja palkkasi ensimmäisen papin Kellokoskelle, ja siitä alkoi Kellokosken ruukinseurakunnan toiminta.

Kirkko ja seurakuntakeskus punaisine puurakennuksineen istuvat kauniisti niitä ympäröivien ruukin työläisten asuntojen viereen. Tarkkaa tietoa kirkon rakennusvuodesta ei ole. Ruukin perustaja Nystenin tarkoitus oli ehkä rakentaa myös pappila ja parempi kirkkorakennus, mutta ei velkaantuneena ja vaimonsa juuri menettäneenä tähän lopulta ryhtynyt. Huhujen mukaan kirkko olisi alun perin ollut hiilivarasto, mutta tälle ei ole todisteita. Hiilivarasto mäen päällä olisikin ollut epäkäytännöllinen, kun ruukin pajalle oli matkaa.

Ikkunoiden kruunuaiheiset maalaukset ja kellotorni ovat patruuna Totti Carlanderin ajalta 1930-luvulta. Miljööseen istuva, valoisa seurakuntatalo nousi kirkon viereen 1970-luvulla muun muassa lapsi- ja nuorisotyön tarpeisiin.

Ennen kellotornia kello sijaitsi telineessä ja sitä soitettiin köydestä vetämällä. Vuosikymmenet kelloa soitti Hagelinin Antti. Hän oli joskus sanonut, ettei kelloa hänen kuoltuaan soita kukaan. Myöhemmin, juuri kun Anttia oltiin laskemassa haudan lepoon, kellon sointi äkisti muuttui – se ei enää soinut kauniisti ja kantavasti. Luonnollinen selitys asialle on, että Antti oli huomannut halkeaman kellossa ja tiesi ettei uusi soittaja osaisi sitä varoa – ja niin kello halkesi. Rikkinäinen kello on edelleen kirkon edessä pienessä telineessä.
Lue lisää

Ruukin kirkko patoaltaan suunnaltaKellokosken kirkko on kylän vanhin säilynyt rakennus. Se rakennettiin noin vuonna 1800 ruukinpatruuna Lars Olof Nystenin toimesta. Kirkon valmistuminen käynnisti ruukin seurakunnan kaksikielisen toiminnan. Kirkossa saarnasi oma, ruukin palkkaama pappi vuosina 1800–1869. Sen jälkeen jumalanpalveluksia pidettiin Tuusulasta käsin vain kerran kuussa, kunnes oma aluepappi saatiin vuonna 1971 ja kanttori 1982. Tuusulan seurakunnalle kirkko siirtyi vuonna 1964.

Vuosien saatossa kirkkoa on jouduttu korjaamaan muutamaan otteeseen. Sen nykyinen torni ja ulkopuoliset koristelut tehtiin Carlanderien teettämän vuoden 1930 peruskorjauksen yhteydessä, jolloin myös mansardikaton paanukate vaihdettiin peltiseen. Ennen kellotornin rakentamista kirkonkello oli ripustettuna korkeaan telineeseen päädyn yläpuolelle, ja sitä soitettiin ulkokautta köydestä vetämällä. Viimeksi vuonna 1989 pieteetillä entisöidyssä kirkossa on uudet 11-äänikertaiset urut, jotka on valmistanut 2005 saksalaisen urkutehdas Paschen Kiel Orgelbaun. Kellokosken Maatalousnaiset lahjoitti kirkolle vuonna 1963 vihkiryijyn.

Seurakuntakeskus valmistui 1978. Kohteesta järjestetyn arkkitehtuurikilpailun tavoitteena oli saada rakennus osaksi Kellokosken historiallista miljöötä. Kilpailun voittaneen ehdotuksen laati arkkitehti Heikki Korppi-Tommola. Puurakenteinen, harjakattoinen uudisrakennus istuu jokimaisemassa ja sen suuret ikkunat tekevät tilat valoisiksi. Seurakuntakeskuksen paikalla oli aiemmin ruukin omistama rakennus, jota kutsuttiin nimellä "Romantiikka". Siinä toimivat muun muassa ruukin ylläpitämä ruotsinkielinen kansakoulu, kirjasto ja apteekki.

Männistöntie 7, 04500 Tuusula, Suomi
Etelä-Tuusula Muut Keski-Tuusula Kellokoski Jokela Tutustu kaikkiin
Valitse alue jonka polut ja kohteet haluat nähdä tai TUTUSTU KAIKKIIN!