VirtuaaliTuusula

Varuskunta 1918–1950

Suomalainen varuskunta muutti venäläisiltä tyhjiksi jääneisiin rakennuksiin. Varuskunnan keskuskenttä oli keskellä Hyrylää suunnilleen nykyisen terveyskeskuksen paikkeilla. Keskuskentän ympärillä olevissa rakennuksissa oli muun muassa sotilaskoti, sairaala, upseerikerho ja miehistökasarmeja.
Lue lisää

Tykistöstä Tuusula tunnettiin

Itsenäisyyden alkuajat Hyrylä oli tykistövaruskunta. Venäläisten jäljiltä alueella oli paljon hevostalleja, joten hevosvetoinen tykistö sopi Hyrylään hyvin. Vuodesta 1934 alkaen varuskuntaa isännöi Suomen Valkoinen Kaarti.

Sota-aikana Tuusulassa toimi Jalkaväen koulutuskeskus 1, jossa noin 15.000 miestä sai pikakoulutuksen ja oli sen jälkeen valmiita rintamalle. Tuleva tasavallan presidentti Mauno Koivisto sai koulutettiin täällä pikakiväärimieheksi.  Hän mieltyi Hyrylässä ollessaan suunnistukseen, koska sitä harjoitettiin paljon. Lue Mauno Koiviston muistoja koulutusajasta Hyrylässä

Sodan jälkeen kenttätykistö palasi varuskuntaan. Vuonna 1957 Varuskuntaan tuli Helsingin Ilmatorjuntarykmentti.   

Varusmiesaika piirtyi mieleen

Varusmiesaika oli monelle nuorelle miehelle ensimmäinen matka pois tutuista kotiympyröistä. Siksi se on piirtynyt mieleen tarkasti.

”Sotilaskodissakin ehrittiin käymään. Päiväraha oli markka päivältä. Sillä sai sotilaskodista isohkon mukillisen maitoa ja vielä vehnäpullan. Näin rehvakkaasti eli ne tykkipojat, jotka eivät ajatelleet rahan päälle enempää. Oli toisia jotka tarkasti säästivät markkansa.”
Jaakko Tuomela, pohjalainen tykkimies Hyrylässä v. 1926
Lue lisää Jaakko Tuomelan varusmiesmuistoja.

Tiivistä yhteiseloa K2801_mainos_elainlaakar.ijpg

Varuskunta oli keskellä kylää ja yhteydet ympäröivään yhteisöön olivat siksikin tiiviit. Varuskunnan lääkärit hoitivat paikkakunnan siviiliväestöä, ja myös eläimet saivat apua rykmentin eläinlääkäriltä.


Ahdasta asumista

Tiivistä oli elo varuskunnassakin. Henkilökunnan asunnot oli sijoitettu venäläisten aikaisiin kasarmirakennuksiin, ne olivat pieniä ja puutteellisesti varustettuja: oli puulämmitys ja ulkovessat, varuskunnan hevonen toi vesitonkat portaille. Asuntoja oli muun muassa rakennus Kympissä ja takakassulla punatiilisissä rakennuksissa, joissa myöhemmin oli esikunta. Iso parannus varuskunnan asunto-oloissa tapahtui vasta 1950-60-luvun taitteessa, jolloin harjulle valmistui 5 uutta kerrostaloa (varuskunnan aikaisen numeroinnin mukaan rakennukset 64–68). 

Maanvaihdot mahdollistivat Hyrylän kehityksen

Vuonna 1965 puolustusvoimat ja Tuusulan kunta sopivat maanvaihdoista. Kunta saisi keskusta-alueen ja varuskunta lisämaita Järvenpääntien itäpuolelta. Vanhat puukasarmit purettiin ja paikalle valmistui 1968 seurakuntakeskus ja 1970 terveyskeskus. Tiilikasarmeissa toimii nykyisin Taidekeskus Kasarmi.

 

 

 

Etelä-Tuusula Muut Keski-Tuusula Kellokoski Jokela Tutustu kaikkiin
Valitse alue jonka polut ja kohteet haluat nähdä tai TUTUSTU KAIKKIIN!