VirtuaaliTuusula

Venäläinen koulu ja varuskunnan kerhot

Venäläisen varuskunnan ortodoksikirkko valmistui vuonna 1900. Se purettiin vuonna 1958. Kirkon paikalla on nykyisin muistokivi. Harjun laelle rakennettiin 1950 - 60-lukujen taitteessa viisi kerrostaloa, joihin tuli varuskunnan henkilökunnan asuntoja.
Lue lisää

1900-luvun alussa ryhdyttiin varuskunnan ja kylän venäjänkielisille lapsille puuhaamaan omaa koulua. Puinen koulurakennus rakennettiin ortodoksikirkon alapuolelle mäen rinteeseen noin vuonna 1902.

Kouluun toivottiin myös suomalaislapsia

Kouluun olivat tervetulleita myös suomalaisperheiden lapset. Taka-ajatuksena oli levittää venäläisyyttä myös suomalaisperheisiin. Koulussa sai ilmaisen ruuan, mikä oli tuohon aikaan harvinaista. Koulussa oli myös muutama yösija, niin että kaukana asuvat saattoivat asuakin koulussa. Kovin suuri ei oppilasmäärä kuitenkaan ollut. Rakennusmestari Pauluksen tytär Eugenia aloitti koulun vuonna 1908 ja muistelee siellä olleen parikymmentä oppilasta.

Koulun opettajakunta löytyi lähipiiristä. Pappi Razumov opetti uskontoa ja puutarhanhoitoa, hänen vaimonsa käsitöitä ja everstin tytär muita aineita. Kiiltosilittämöä koulun alapuolella omassa mökissään pitävä Justinia Kanapatova toimi koulun keittäjänä ja lämmittäjänä.

Venäläisestä koulusta aliupseerikerhoksi

Itsenäisyyden aikana koulurakennuksesta tehtiin aliupseerikerho. Rakennus paloi ja purettiin 1972. Nykyisin vain osa rakennuksen kivijalasta ja rappuset ovat tallella. Kivijalan päällä on parkkipaikka.

Upseerikerho oli toiminut Hyrylän keskusta-alueen puukasarmissa. Vuonna 1970 se sai käyttöönsä remontoidut tilat kaksikerroksisesta tiilitalosta, joka oli vuonna 1906 rakennettu kahdeksan perheellisen upseerin kodiksi. Tilansa tulipalossa menettänyt aliupseerikerho muutti samoihin tiloihin 31.12.1973.  Varuskuntakerho lakkautettiin vuoden 2006 lopulla. Nykyisin tiloissa toimii ravintola Kerho.

Miksi Tuusulanväylän vieressä on ilmatorjuntatykki?

Vanhan aliupseerikerhon rappusten edessä oleva ilmatorjuntakanuuna muistuttaa siitä, että Hyrylässä oli ilmatorjuntarykmentti vuosina 1957–2006. Tykki on 88 millinen saksalaisvalmisteinen RMB-ilmatorjuntakanuuna, jonka malli on vuodelta 1937. Tykin lempinimi on valmistajan nimestä muokattu "Rämäpää". Se oli aikoinaan Suomen paras ilmatorjuntatykki. Jatkosodan aikana niitä käytettiin Helsingin ilmatorjuntaan. Sen jälkeen kalusto oli koulutuskäytössä vuoteen 1967.

Etelä-Tuusula Muut Keski-Tuusula Kellokoski Jokela Tutustu kaikkiin
Valitse alue jonka polut ja kohteet haluat nähdä tai TUTUSTU KAIKKIIN!