VirtuaaliTuusula

Säädyttömyyden viehätys? – Juhlakalu nro 11/12

Oletko koskaan pohtinut kuinka moni vastaantulijoista on säädytön? Tuskin, sillä vastaus on oikeastaan itsestäänselvyys - he kaikki. Ja näin on ollut jo yli sata vuotta.

Aina tämä ei ole ollut näin yksinkertaista. Vuosisatoja oikeus vaikuttaa oli rajattu vain neljälle säädylle ja suurin osa kansasta oli vailla tällaista mahdollisuutta. He olivat rahvasta, säädyttömiä. Tällä sanalla on tosiaan kaksi merkitystä.

Tuusulanjärven taiteilijayhteisön taiteilijat edustivat syntyperältään kaikkia säätyjä. Järnefelt oli ainoa aatelinen, Aho tuli pappissuvusta, Soldan-Brofeldt ja Sibelius porvarisperheistä sekä Halonen ja Erkko talonpojista. Järvenpään taidemuseon Säädytön yhteiskunta -näyttelyssä näitä taustoja ja yhteisön jäsenten ajatuksia, sekä haaveita säädyttömyydestä avataan yleisölle sanoin, kuvin ja sävelin.

Taiteilijat harrastivat myös säädytöntä yhteistyötä, vai pitäisikö sanoa säätyrajat ylittävää työskentelyä. Sibelius esimerkiksi sävelsi J. H. Erkon sanoihin perustuvan Työkansan marssin. Se on julkaistu mm. tässä Aholan kokoelmasta löytyvässä Päivälehden Nuori-Suomi joulualbumissa, vuodelta 1893. Teos oli yritys luoda työväenliikkeelle oma ”marseljeesinsa” aikana jolloin sosialismi ei ollut vielä juurtunut Suomeen. "Valistus on toivomme, kaikk' oikeudet tasaiset, tiet avoimet ja veljein vertaisuus", kuten Erkko osuvasti säädyttömyydestä kirjoittaa.

Yhteisön taiteilijat elivät kahden kartanon katveessa, jotka mahdollistivat heidän tänne päätymisensä. Arvailtavaksi jää, lukivatko nämä naapurit tätä varsin radikaalia teosta. Alueen säätyläiskoteja on harvemmin esitelty, mutta nyt voit vaikka istua museossa Vanhankylän kartanon salin ryijyn ääressä ja kuvitella itsesi hetkeksi osaksi kartanon tunnelmaa.

Mikä siinä säädyttömyydessä sitten viehättää? Ehkä se, että nyt meillä jokaisella on mahdollisuus vaikuttaa ja ainakin teoriassa samankaltaiset mahdollisuudet ponnistaa koulutuksen kautta ylöspäin. Täysin säädytöntä, vai mitä?

Tuomas Ravea
Järvenpään taidemuseon amanuenssi
Etelä-Tuusula Muut Keski-Tuusula Kellokoski Jokela Tutustu kaikkiin
Valitse alue jonka polut ja kohteet haluat nähdä tai TUTUSTU KAIKKIIN!