VirtuaaliTuusula

Leikkiä ikä kaikki – Juhlakalu nro 10/12

Kaikki muistavat lapsuudestaan lämpimät kesäpäivät, lumiset pulkkamäet ja tietysti omat leikkikaverinsa. Omassa 1980-luvun maalaislapsuudessani leikittiin paljon ja lähinnä pihalla. Talvella mentiin lumisotaa ja kaivettiin tunneleita lumikasoihin. Ympärivuotisia leikkejä olivat natta, kirkkis ja 10 tikkua laudalla.

Lasten leikit heijastelevat oman aikakautensa yhteiskuntaa ja sen normeja. Leikeissä lapsi jäljittelee kokemusmaailmaansa sosiaalisine rakenteineen, arkiaskareineen sekä aikakauden ihanteineen.

Marraskuussa avautuu Taide- ja museokeskus Sinkassa Valtatien varrella – näyttely, jossa yhdessä pääosassa ovat 1920-luvun lapset ja lapsuus. Kerava oli siihen aikaan sekä agraarinen pitäjä maatiloineen että teollinen keskus teollisuuslaitoksineen.

Lasten leikkikenttänä oli yleensä koko pitäjä. Metsät, pellot, purot ja pihat antoivat lapsille rajattomat mahdollisuudet erilaisiin mielikuvitusleikkeihin. Lumettomana aikana keinuttiin, hypättiin narua ja ruutua, käveltiin puujaloilla, uitettiin kaarnaveneitä tai leikittiin piilosta. Lumisena aikana hiihdettiin, pulkkailtiin tai rakennettiin lumilinnoja.

Maataloissa lasten leikit liittyivät usein karjanhoitoon ja maanviljelyyn. Kuusenkävyistä tehtiin käpylehmiä ja männynkävyistä lampaita. Lasten leikit heijastelivat myös tapakulttuuria ja siksi leikittiin häitä, ristiäisiä ja hautajaisia.

Työläislasten arkea eivät rytmittäneet karjanhoito tai maanviljelyyn liittyvät työt. Heidän arkensa saattoi olla hyvin erilainen kuin mitä ikätovereillaan maatilalla. Spontaanit roolileikit kertoivat lasten kokemusmaailmasta. Lapset leikkivät humalaisia tai jäljittelivät väkivaltaisia kotiolojaan.

1920-luvun lapsuuteen liittyi myös paljon muuta kuin leikkiä. Lapset kävivät koulua, hoitivat sisaruksiaan ja osallistuivat perheensä elättämiseen.

Valtatien varrella – näyttelyssä museovieraalle tarjoutuu ainutlaatuinen mahdollisuus kokeilla 1920-luvun leikkejä. Näyttelyn alakerta on miltei kokonaisuudessaan pyhitetty leikkimiselle. Onnistuuko sinulta naruhyppely tai käpylehmien tekeminen? Se selviää vain kokeilemalla.

Ragni Reichardt
Keravan museon amanuenssi
Etelä-Tuusula Muut Keski-Tuusula Kellokoski Jokela Tutustu kaikkiin
Valitse alue jonka polut ja kohteet haluat nähdä tai TUTUSTU KAIKKIIN!