VirtuaaliTuusula

Mykät esineet puhuvat – Juhlakalu nro 9/12

”Sä olet lehti ruokalassa, resuiseksi selattu – pukuhuoneen korttipakka, ihan loppuun pelattu”, Tuomari Nurmion runolaulantaa Helsingin rautatieaseman kupeessa Aki Kaurismäen viimeisimmässä elokuvassa Toivon tuolla puolen. Kaurismäen miltei mykissä elokuvissa ilmeet ja eleet puhuvat ja esineilläkin on oma universaali kielensä. Berliinin elokuvajuhlilla Hopeisella karhulla palkittu ohjaaja on tarkka elokuviensa miljöistä ja väreistä, jokaisella esineellä on merkityksensä.

Keravan museon juhlakalu 100-vuotiaalle Suomelle on Helsingin rautatieaseman ravintolan tuoli – ei vielä loppuun istuttu. Sielun silmin voi nähdä tuolilla istujia viime vuosisadalta ja viereisellä marmoripintaisella pöydällä Nurmiota lainaten sen baarin kaljalasinkin, joka on ”janoisin huulin hiottu”.

Esineet puhuvat meille ja museot tallentavat niiden tarinat. Mitä tuo veistoksellinen tammituoli meille kertoo? Arkkitehti Eliel Saarisen suunnitteleman Helsingin rautatieaseman vihkiäisiä vietettiin 1919 ja parin vuoden kuluttua Nikolai Noschis perusti asemalle ravintolan. Saarinen piirsi ravintolaan kaluston, pöytiä ja tuoleja, nojatuoleja ja sohvia. Nämä kalusteet, yksittäisiä huonekaluja 273 kappaletta, valmisti Kervo Snickerifabrik Ab – Keravan Puuseppätehdas Oy. Yhdysvaltoihin siirtyneestä Eliel Saarisesta tuli maailmankuulu arkkitehti. Hänen kädenjälkensä jäi tuoliin samoin kuin tuolin valmistaneen puusepänkin kädenjälki. Kuusi Porvoosta Keravalle muuttanutta puuseppää omistivat puusepänverstaan, jossa tehtiin laadukasta puusepäntyötä hyvistä materiaaleista. Saarisen ainutlaatuinen kalusto valmistettiin käsityönä. Tuoli kertoo 10-tuntisista työpäivistä, mutta myös kunnianhimosta ja oman työn arvostuksesta.

Esineiden historia on monisyinen. Tuoli ei ole vain tuoli, vaan osa kulttuurihistoriallista ajanjaksoa. On tärkeätä, että sen luonnetta ei tuhota. Marraskuun 11. avautuva Keravan museon näyttely Valtatien varrella avaa näkymän noin sadan vuoden takaiseen Keravaan. Valtatie vie ohi pikkuisen puusepänverstaan ja näyttelyssä voi tietenkin tutustua rautatieaseman tuoliin.

Leena Karttunen
Kirjoittaja on Keravan museon johtaja
Etelä-Tuusula Muut Keski-Tuusula Kellokoski Jokela Tutustu kaikkiin
Valitse alue jonka polut ja kohteet haluat nähdä tai TUTUSTU KAIKKIIN!