VirtuaaliTuusula

Rembrandt ja Pekka Halonen – Juhlakalu nro 6/12

Minulla oli mahdollisuus asua Rembrandtin kaupungissa Amsterdamissa, jossa museoiden työ näkyi ja kuului valtamedioissa viikoittain. Rembrandtin syntymävuosia juhlittiin näyttävästi ja uusia attraktioita rakennetaan tämän elävän legendan ympärille joka vuosi. Yleisöä puoleensa vetävä paikallinen taiteilija asui myös täällä Tuusulan Rantatiellä, Halosenniemen Pekka.

Myllärinpoika Rembrandt van Rijn (1606–1669) oli kotoisin Leidenista, Rein-joen varrelta, josta hän hakeutui 25-vuotiaana menestyksen sarasteessa kaupan ja taiteen keskukseen Amsterdamiin. Samoin hakeutui Savon sydämestä kotoisin oleva maanviljelijän vesa Pekka Halonen (1865–1933) kolmikymppisenä Tuusulanjärven rannalle luomaan sekä taidetta että elinkeinoa kasvavalle perheelleen. Tosin Pekka hakeutui tuolloin rauhaan Pariisin ja Helsingin sykkeestä, mutta taiteissa korkealentoiseen ja tavoitteelliseen taiteilijayhteisöön, lähelle hengenheimolaisiaan.

Halosen tunnetut järvinäkymät milloin jääpeitteiden kourissa tai kesän hehkussa kertovat taidenautinnon lisäksi järviluonnon merkittävyydestä asuinseutuina ja meillä Suomessa ne kuvastavat myös rauhan ja meditaation tyyssijoja. Rembrandtin harvoissa maisemakuvauksissa, herkissä etsauksissa ja piirroksissa nähdään myös koko kansan kulkureittejä ikuistettuna – joet, järvet ja meret toivat hyvinvoinnin moniin kyliin ja kaupunkeihin. Tosin eräässä 1600-luvun Amsterdamin siluetissa siintävät myös hirttopuut, muistuttamassa tulijaa kaupungin säännöistä.

Samoja reittejä liikkui myös sivistys ja tietotaito. Kulttuuriperintö, jota Pekka Halonen ja Rantatie edustavat, on lahja 100-vuotiaalle Suomelle vailla vertaa, konkreettista mutta Halosen taiteen kautta erittäin symbolista. 1900-luvun taitteen taide sisältää tunnelatausta ja tulevaisuuteen panostusta, jota soisi nykyajassakin kohtaavansa. Amsterdamissa Rembrandt on kaupunkinsa airut – vielä 400 vuoden jälkeenkin tämä äkkiväärä nero johdattelee päivittäin tuhansia kävijöitä taiteen voimaannuttaville poluille.

Minna Tuominen, FT
Kirjoittaja on Tuusulan taidemuseon intendentti
Etelä-Tuusula Muut Keski-Tuusula Kellokoski Jokela Tutustu kaikkiin
Valitse alue jonka polut ja kohteet haluat nähdä tai TUTUSTU KAIKKIIN!