VirtuaaliTuusula

Sivistyksen symboli - Juhlakalu nro 5/12

Uusien ylioppilaiden kunniaksi poimin juhlakaluksi 100-vuotiaalle Suomelle Aleksis Kiven ylioppilaslakin. Musta lakki on pienessä lasikantisessa laatikossa Aleksilan kamarin seinällä Tuusulan Rantatiellä. Lakin voi nähdä siellä, ja vuoden mittaan kasvavaan ”Juhlakaluja 100-vuotiaalle” -juttusarjaan voi palata Virtuaali-Tuusulan verkkosivuilla.

Lakki on kulunut ja vaatimaton, mutta sen symboliarvo on suuri. Aleksis Stenvall suoritti ylioppilastutkintonsa vuonna 1857. Noihin aikoihin ylioppilaita oli vähän. Vuosien 1821–68 aikana vain seitsemän nurmijärveläispoikaa luki ylioppilaaksi. Näistä Aleksis Stenvall oli ainoa rahvaan lapsi. Aleksis teki melkoisen luokkaretken käsityöläisperheestä lähes ”herra maisteriksi”. Maisteria hänestä ei tullut, mutta kansalliskirjailija on vielä komeampi titteli.

Ylioppilastutkinto vaati Aleksilta paljon työtä. Se oli myös suuri uhraus Aleksin vanhemmilta. Miten olisi käynyt suomenkielisen kirjallisuuden, jos he eivät olisi ymmärtäneet koulutuksen merkitystä? Onneksi he lähettivät pojan koulutielle, vaikka se tuli kalliiksi. Piti maksaa koulusta, kirjoista ja Helsingin kortteerista. Varmaan vanhemmat kuulivat myös kuiskuttelua: ”Mitä nuokin oikein luulevat? Että oikein herraksi lasta kasvattavat!”.

Koululla ja myöhemmillä yliopisto-opinnoilla oli valtava merkitys Aleksis Kiven kirjalliselle kehitykselle. Kirjat ja tieto avasivat maailman, joista ammentaa omaan työskentelyyn. Opiskeluaika loi myös suhteita: opettajia, ystäviä ja tukijoita. Niitä tarvittiin, mutta siitä huolimatta edelläkulkijan rooli oli raskas.

Aleksis Kiven ylioppilaslakki kuvaa yhden henkilön ja perheen, mutta myös kokonaisen kansakunnan sivistysuskoa. Se usko on ollut meille yhteinen. Koulutuksen ansiosta moni muukin suomalainen on voinut tehdä isoja tekoja: luoda, keksiä ja rakentaa. Sen avulla on saavutettu paljon. Suomesta on kehittynyt vauras maa, jonka osaamista arvostetaan maailmalla.

Ylioppilaslakin symboliarvo on edelleen suuri ja se kertoo tehdystä työstä. Onnea uusille ylioppilaille! Kauan eläköön suomalainen sivistys!

Jaana Koskenranta

Kirjoittaja on Tuusulan vt. kulttuuri- ja museotoimenjohtaja

Kolumni on julkaistu Keski-Uusimaassa 3.6.2017
Aleksis Kiven kuja 9, 04310 Tuusula, Suomi
Etelä-Tuusula Muut Keski-Tuusula Kellokoski Jokela Tutustu kaikkiin
Valitse alue jonka polut ja kohteet haluat nähdä tai TUTUSTU KAIKKIIN!