VirtuaaliTuusula

Kukkivaa kesää – Juhlakalu nro 4/12

Muutama vuosi sitten Järvenpään taidemuseo kokosi näyttelyn yleisön suosikkiteoksista. Teosäänestyksessä toiseksi sijoittui Eero Järnefeltin maalaus sadan vuoden takaa: Kukkivaa kesää vuodelta 1918. Maalaus tulvii upeita värejä, heijastuksia ja tuoksuja. Se kuvaa Tuusulanjärveen laskevaa Räikylän ojaa kesän loistossaan.

Yleisössä se herätti hienoja ajatuksia:”Uskomaton teeman valinta - mitä arkisin aihe - mitä esteettisin tulos”, ”Ihanan vehmas, upeita pilviä, etäisyyttä. Tuo mieleen lapsuuden kesät”,”Aivan tavallinen oja, mutta siinä on kesä täyteläisimmillään. Mukana ovat myös pilvet, sateen mahdollisuus, uhka? ”

Maalauksen valmistumisaikana Suomi oli juuri itsenäistynyt ja kokenut repivän sisällissodan. Valmistumisvuosi herättääkin pohtimaan, miksi juuri nyt taiteilija kuvasi teoksessaan jotain näin kaunista ja heleää.

Järnefeltit olivat muuttaneet Helsinkiin Bernhardinkadulle syksyllä 1917, aavistellen Venäjän levottomuuksien vaikutusta Suomeen. Sisällissodan ajan he asuivat punaisten hallitsemassa kaupungissa. Kesäksi 1918 perhe oli kuitenkin palannut Järvenpään Suvirantaan. Kesän kirjeissä korostuu helpotus olojen rauhoittumisesta sekä ilo maaseudun antimista – niin ruuasta kuin kauniista säästäkin.

”Kyllä on ihanaa kun alkoivat kuumat kesäpäivät...Voi hyvin ja koeta sinäkin lihota, minä kyllä olen virkistynyt, ainakin jaksan työtä tehdä ja se on pääasia. Kermaa saan, juon itse ja jaan vähän muille. ”(Saimi Järnefelt Eerolle 1918)

Ehkä onkin ymmärrettävää upota kauneuteen ja väriin kun ympärillä on kuohunut ja koettu kovia kohtaloita. Ehkä onkin nurinkurista odottaa, että taiteeseen purkautuisivat vain ahdistavat asiat.

Kesä on jälleen tulossa Tuusulanjärvelle ja Räikylän ojan varrelle. Vielä eivät Rentukat tai kesäkukat maisemassa kukoista. Mutta virkistäköön ja voimaannuttakoon alkava kevät ja kesä meitä nykyajan ihmisiä yhtälailla kun taiteilijoita täällä sata vuotta sitten – ympärillämme olevasta muutoksesta ja elämän kiireistä huolimatta. Nautitaan kesästä ja taiteesta tänä vuonna yhdessä!

― Hanna Nikander

Tämän juhlakalun 100-vuotiaalle valitsi Hanna Nikander, joka työskentelee Järvenpäässä Museopalveluiden päällikkönä

Teos kuuluu Järvenpään Taidemuseon kokoelmaan ja on nähtävillä museossa hieman kulloinkin esillä olevasta näyttelystä riippuen.

Kolumni julkaistiin Keski-Uusimaassa perjantaina 28.4.2017
Kirjastokatu 8, 04410 Järvenpää, Suomi
Lisätietoja: https://www.jarvenpaa.fi/--Järvenpään_Taidemuseo--/sivu.tmpl?sivu_id=506
Etelä-Tuusula Muut Keski-Tuusula Kellokoski Jokela Tutustu kaikkiin
Valitse alue jonka polut ja kohteet haluat nähdä tai TUTUSTU KAIKKIIN!