VirtuaaliTuusula

Tulitikku Oy:n tikkurasia - Juhlakalu nro 2/12

Tikkuaskissa koko maailma

Museoiden kokoelmat ovat täynnä mielenkiintoista materiaalia. Jokainen esine ja jokainen kuva kertoo oman tarinansa. Se vie meidät oman alueemme, Suomen ja joskus jopa koko maailman historiaan.

Suomi 100 -juhlavuoden kunniaksi me Keski-Uudenmaan kunnallisissa museoissa työskentelevät kerromme kokoelmiemme lemmikeistä. Tarinat ja niihin liittyvät kuvat kootaan Virtuaali-Tuusulan internetsivuille teemalla ”Juhlakaluja 100-vuotiaalle”.

Kokoelmien monista suosikeista on vaikea valita yhtä. Juuri nyt hienona museoesineenä nousee mieleeni Jokelassa toimineen Tulitikku Oy:n tikkurasia. Esine on pieni ja arkinen, mutta siihen liittyvä tarina on iso ja jännittävä. Tikkuaski kertoo haapametsistä, maailmankaupasta ja teollisuustyöstä. Se kertoo ajasta, jolloin jokainen aamu aloitettiin sytyttämällä hellaan tuli.

Museoesineenä tulitikkuaski on parasta a-luokkaa. Se mahtuu pieneen tilaan mutta kuvaa isoja asioita.

Ruotsalainen STAB hallitsi tulitikkujen maailmankauppaa 1920-luvulla. Se omisti 50 tulitikkutehdasta 35 maassa. Trusti toimi häikäilemättä ja söi kilpailijoita markkinoilta. Jokelassakin se yritti kapulaa rattaisiin, mutta niin vain ensimmäiset trustivapaat Sampo-tikut pakattiin rasioihin vuonna 1933.

Tikkutehdas teki laajaa ulkomaankauppaa. Rahtikirjoihin kirjoitettiin Englannin ja USA:n lisäksi muun muassa Australia, Peru, Camerun, Belgian Kongo ja Saudi-Arabia. Tikkuaskien kautta avautuu näkymä menneeseen maailmaan. Joku tilaaja halusi tikkunsa violeteiksi värjättynä, laivayhtiöt halusivat sinisiä tulipäitä. Etiketit ovat kuin pieniä taideteoksia.

Tikkuaski on esineistä arkisin: pieni ja vaatimaton, mutta silti kovin tarpeellinen. Arkista oli myös työ tulitikkutehtaassa, mutta sisältöä elämään toi vireän teollisuuspaikkakunnan monet harrastukset ja sosiaalinen elämä. Työsuhde-etuna sytytettiin kotihellaan tuli oman tehtaan sekundalla eli Hukka-tikuilla. Kaikki tämä – koko mennyt maailma - siis mahtuu yhteen tikkuaskiin.

Tämän juhlakalun 100-vuotiaalle valitsi Jaana Koskenranta, vt. kulttuuri- ja museotoimenjohtaja Tuusulan museosta. Juhlakaluja 100-vuotiaalle -teema esillä myös Keski-Uusimaa lehden kolumneissa vuonna 2017.

Lue lisää tulitikkutehtaan historiaa Virtuaali-Tuusulassa

Tikkurasianpolku, 05400 Tuusula, Suomi
Etelä-Tuusula Muut Keski-Tuusula Kellokoski Jokela Tutustu kaikkiin
Valitse alue jonka polut ja kohteet haluat nähdä tai TUTUSTU KAIKKIIN!