VirtuaaliTuusula

Me-kudelma - Juhlakalu nro 1/12

tekijät: Tuusulan koulujen 3. ja 4.luokat, Tuusulan museo (Aino Malminen, Harri Nyman)
esine- ja teostyyppi: haasiaryijy, yhteisötaide, installaatio
materiaalit: kangas, puutavara, rautajalat
tekniikka: ryijysolmut, ryhmäprosessi
kuvaus: Kehikossa 734 Tuusulan 3. ja 4.luokkalaisten solmimaa kangassuikaletta. Jokainen tilkku on henkilökohtainen ja sillä on oma tarina. Teos on tehty haasiarunkoon. Haasiat olivat entisaikaan tuttu näky niityillä ja pelloilla. Ne katosivat maisemasta heinäseipäiden yleistyttyä 1900-luvun alussa. Haasioissa on kuivattu heinää, herneitä, viljaa ja saunavihtoja sekä vihtoja muistuttavia lehdeskerppoja. Yksi lammas söi n. 100 kerppoa talvessa. Tämä haasia on taideteos. Ryijymäisen kudelman punoivat Tuusulaa kiertäneet kotiseuturetkeläiset elokuusta marraskuuhun 2016.
paikat: Aleksis Kiven kuolinmökki, sittemmin Taiteilijakoti Erkkola (esillä 28.2.2017 asti)

Mutta nyt on nyt, Aleksis!

Kolumni Keski-Uusimaassa sunnuntaina 5.2.2017

Me-kudelma syntyi vähä vähältä syksyllä 2016. Aluksi Aleksis Kiven kuolinmökin pihalla odotti tyhjä runkorakennelma. Sitten alkoi hyörinä. Tuli 18 bussilastillista kolmas- ja neljäsluokkalaisia, Tuusulan koulujen kotiseuturetkeläiset omaelämänkerrallisine kangastilkkuineen. Tapahtui pieni ihme: retkenjärjestäjien arasta visiosta tuli totta. Virisi kudelma, hieno ja yhteinen.

Toivottavasti myös Aleksis Kivi on hyvillään. Hänellä oli haave suomalaisista kansakuntana kansakuntien joukossa. Tässä me nyt olemme, Aleksis. Meillä on oma maa, mutta ehkä kaikkein eniten yhteinen kotimme on kielemme. Kielessä me olemme yhdessä. Sinä, Aleksis, halusit korottaa aliarvioidun suomalaisen rahvaan ja antaa oikeutuksen sen kielelle. Kiitos!

Mutta nyt on nyt, Aleksis! Kansallisvaltion kansallisromanttinen juuri tuottaa jännitteitä: luonnollisen moniäänisyyden sijaan se olettaa yhden yhtenäisen kansankulttuurin. Nostetaan mieluummin malja 100 vuotta sitten julistetulle tasavallalle! Sen ihanteita ovat yhdenvertaisuus ja kunnioittava rinnakkaiselo. Suomen tasavallan Me-kudelmassa kaikki kodit ja kielet kukoistakoon!

Jokainen aika tulkitsee historiaa omista lähtökohdistaan. Sinä, Aleksis, halusit voimaannuttaa heikon, olit kansojen tasa-arvon asialla. Kansallisuusaate oli vastaveto siirtomaavallan, kolonialismin, ongelmiin, mutta myös se koki pohjakosketuksensa – toinen maailmansota – verrattain pian. Ja katso! sen jälkeen koitti yhteiskuntaevoluution huipentuma, pohjoismainen hyvinvointivaltio.

Mitä seuraavaksi? Mikä olisi majakkamme?
...oi, joko horisontissa pilkahti
...onpa allamme iso vene

― Harri Nyman

LAINAA TEOS
Me-kudelma on muutettu sisäkäyttöön sopivaksi (kaksi seinämää: á korkeus 230, leveys 210, syvyys 25 cm). Teosta lainataan mieluusti kouluihin, vanhainkoteihin jne. Tiedustelut Tuusulan museo 040 314 3474.

Tutustu Taiteilijakoti Erkkolaan Virtuaali-Tuusulassa >
Rantatie 25, 04310 Tuusula, Suomi
Etelä-Tuusula Muut Keski-Tuusula Kellokoski Jokela Tutustu kaikkiin
Valitse alue jonka polut ja kohteet haluat nähdä tai TUTUSTU KAIKKIIN!