VirtuaaliTuusula

Koskenmäen päällä

Koskenmäen päällä on muun muassa Nikolai Karjalaisen perheen vanha koti - kaunis sininen talo Tienhaara Paijalantien ja entisen Hämeentien kulmassa. Aikoinaan mäen päällä oli kaksi kauppaa: Elanto ja Talouskauppa ja pari isoa linja-autohallia. Ja tietenkin maantien varrella oli kulmakunnan kioski, parhaaseen aikaan kaksikin.

Tuusulan urheiluelämän voimahahmoihin kuului Koskenmäellä olleen Talouskaupan kauppias Sven Väiniö. Kotiseutuharrastaja Heikki Simolan kirjoittaman, mielenkiintoisesti kuvitetun artikkelin Sven Väiniön elämänvaiheista ja urheilumiehen intohimoista ja toiminnasta muun muassa luistelu- ja junioriurheilun tukijana löydät tämän sivun lue lisää -osiosta.
Lue lisää

Heikki Simolan artikkeli Sven Väiniö- urheilumies ja kauppias.

Hämeentien, nykyisen Paijalannummentien, ja Paijalantien kulmassa on 1920-luvulla rakennettu talo Denisoffilta ostetulla palstalla. Tienhaara-nimisen sinisen talon ovat rakennuttaneet emigrantit Nikolai ja Maria Karjalainen. He tulivat Suomeen Vienan Karjalasta poliittisina pakolaisina 1910–20-lukujen taitteessa. Perhe oli osallistunut yhdessä suomalaisten kanssa heimoaatteen mukaiseen toimintaan päämääränään saattaa Itä-Karjala Suomen yhteyteen eikä heillä siten ollut mahdollisuutta jatkaa elämäänsä vanhalla kotiseudulla.  

Nikolai Karjalainen oli kulkukauppias, jonka reviiriin kuuluivat Tuusula ja Nurmijärvi sekä myös Porvoon saaristo. Tavaraa hän hankki tukkuliikkeiltä Helsingistä mm. kankaita ja miesten vaatteita. Hevoskärryillä hän sitten kaupusteli niitä vuorokausiakin kestäneillä myyntimatkoillaan. Karjalaisetkin pitivät jossakin vaiheessa pientä kioskia tonttinsa Paijalantien puoleisessa kulmassa.

Karjalaisen taloa vastapäätä Hämeentien toisella puolella oli Puron mamman pieni mökki pääty tielle päin. Siinä etuhuoneessa mamma piti pientä kioskia, jota myös Puron mamman putkaksi kutsuttiin. 

Nikitinin kutomosta tuli Elanto, Talouskaupasta kioski

Hämeentien ja Nurmijärventien kulmassa oli myös Vienan Karjalasta tulleen Lauri Nikitinin kangaskauppa, jota suuresti arvostettiin. Kaupassa myytiin myös oman kutomon villatöitä. Kutomossa oli useita naisia töissä, kunnes koko kutomo paloi tulipalossa.

Talouskauppa aloitti sitten Nikitinin talossa vuonna loppusyksystä 1936 Keski-Uusimaassa julkaistu puffijuttu ja mainos kertoivat: "Tuusulan Talouskauppa avataan T:mi Nikitinin paikalla" ja "Tervetuloa kahvilaatuja maistamaan, uutuutena sähköllä käypä kahvimylly".

Talouskaupan omistaja Sven Wäiniö olisi ostanut Nikitinin paikan, mutta vanha kauppias ei suostunut myymään. Sattui sitten vielä niin, että vähän myöhemmin kaupan makasiinirakennus paloi räjähdysmäisesti vernissan sytyttyä ja mm. kolme tuhatta tulitikkuaskia katalysaattorina sen mukana. Uuden Talouskaupan rakentaminen alkoi vastapäiselle tontille, joka ostettiin Antti Jukalta.

Sven Wäiniö oli tunnettu urheilumies, joka oli itse kilpaurheilija suunnistuksessa, luistelussa ja juoksussa. Hän voitti jopa Hannes Kolehmaisen: ”Porin marssi soi ja liput liehuivat Tukholman stadionilla, kun tulin raketilla maaliin viiden mailin juoksun voittajana 1913.”

 

Tuusulan Talouskauppa toimi aina vuoteen 1989 asti ja nykyisin talo tunnetaan Aurankulman kioskista. Kiinteistö on laajentunut ja nykyisen Paijalan kauppakiinteistön (500 m2) ostivat vuonna 2006 Kai ja Tuija Westerlund.

Kotiseutuharrastaja Heikki Simolan kirjoittaman, mielenkiintoisesti kuvitetun artikkelin Sven Väiniön elämänvaiheista ja urheilumiehen intohimoista ja toiminnasta muun muassa luistelu- ja junioriurheilun tukijana voit lukea tästä.


Koskenmäen kioskit ennen Aurankulmaa

1920-luvulla keravalainen J. A. F. Sariola perheineen rakennutti Koskenmäelle kioskin. Se oli melkolailla vastapäätä nykyistä Aurankulman kioskia aivan maantien laidassa nykyisen Koskenmäentie 18 kohdalla. Sariolan perheellä oli toinen kioski Hyrylän keskustassa. Ehkä kioskien perustaminen liittyi Jaffu Sariolan linjaliikenne-yritykseen, joka toimi vuosina 1923–1925, ehkä vain muuten yritteliään perheen monialaiseen toimintaan. Varsinaista mainettahan Sariola on saanut tivoli- ja elokuva-alan uranuurtajana.

1930-luvun alkuvuosina kioskia pitivät Toivo ja Siiri Lindberg. Toivo Lindberg oli myös Koskenmäen Työväenyhdistyksen puheenjohtaja ja työväentalon talonmies. 1940–50-luvun vaihteen molemmin puolin kioskia piti Raskin Irja, jonka perheen mailla kioski alun alkaen olikin. Hyrylästä Keravalle liikennöivien bussien kääntöpaikka oli kioskin nurkilla, joten se palveli myös matkustavaisia.

Jossain vaiheessa myös Karjalaisen sisarukset pitivät kioskia tonttinsa kulmassa Paijalantien varrella. 


Lindqvistin linja-autohallit 

Oskari Lindqvist kuului alueen linja-autoliikenteen uranuurtajiin. Hän aloitti liikennöinnin 1924 Korkin tilalla (kts Yli-Jussila). Hänellä oli jo neljä linjaa 30-luvulla ja tavoitteena saada runkolinja Helsinkiin ja siihen syöttöliikenne pienemmillä autoilla. Linja-autojen vaihtopaikka olisi ollut Hyrylän keskustassa ”Puu-Ahomaan” paikkeilla. Sota kuitenkin vei valtaosan korkkipusseista rintamalle ja laajentuminen siirtyi vuodelle 1946, jolloin hän perusti Hyrylän Liikenne Oy:n. Linjoja hoidettiin lisääntyvin vuoroin ja mm. Helsingistä oli lähtöjä yli 30 päivittäin. Puisia linja-autotalleja oli mm. Nikolai Karjalaisen taloa vastapäätä Hämeentiellä  ja vieressä Paijalantiellä sekä myös Lahelantiellä.

Liikennöitsijä Oskari Lindqvist rakennutti pula-aikana ison neljän oven hallin sementtitiilistä Talouskaupan taakse nykyisen rivitalon paikalle. Yhdessä tallissa oli huollon rasvamonttu ja toisessa puusepän verstaan varustus, koska korit tehtiin puusta. Sotien jälkeen linja-autopula oli suuri, siksi linja-autoja valmistettiin Koskenmäelläkin kymmenkunta kappaletta muun muassa puolustusvoimilta ostetuille Citroen-monikäyttöautojen alustoille.  Myöhemmin nämä tallit tunnettiin Klaavolan linja-autotalleina, sillä Oskari Lindqvistin perustama Hyrylän Liikenne Oy jaettiin vuonna 1958 viiden perillisen kesken ja Klaavolan Linja Oy oli yksi uusista yrityksistä. 

 

Etelä-Tuusula Muut Keski-Tuusula Kellokoski Jokela Tutustu kaikkiin
Valitse alue jonka polut ja kohteet haluat nähdä tai TUTUSTU KAIKKIIN!