VirtuaaliTuusula

Paijalan hautamuistomerkit

Paijalan hautausmaa on perustettu vuonna 1896 ja sen hautamuistomerkit ovat myös paikallista historiaa ja kulttuuria. Paijalan hautausmaa on laajentunut monta kertaa. Nyt sille on haudattuna 14000 vainajaa kymmenen hehtaarin alueelle.

Tämän kävelykierroksen varrella on monen Hyrylän ja Koskenmäen kotiseutukierroksen poluilla mainitun henkilön hautamuistomerkit.
Lue lisää

paijalan kartta numeroilla

Kävelyreitti – kotiseutupoluissa kohdattujen henkilöiden hautamuistomerkkejä. 

 1. Terijoen sotilaskotiyhdistys on pystyttänyt muistokiven Terijoelle haudatuille sankarivainajille. Kivessä on 75 sankarivainajan nimet. Tuusulan Järvenpäähän tuli evakkoja Terijoelta lähes 1700 henkeä, joiden mukaan Teriojan kaupunginosa on saanut nimensä.
 2. Peltolan talon Winqvistien sukuhauta. Rolf Winqvist, tekniikan ylioppilas, luutnantti ja pommikoneen tähystäjä, sai Mannerheim-ristin numero 55. Vihollishävittäjä ampui pommikoneen alas ja hän kaatui 23.6.1944 Manssilassa. Tuomiokapitulin päätöksellä ritarien haudat ovat suojeltuja. Paijalaan on haudattu myös ritarit Felix Isosomppi ja Väinö Hämäläinen.
 3. Koskenmäen Koskelan talon kauppias Oskar Salmi oli tunnettu lihakauppias ja hevosmies.
 4. Ylitalon sukuhauta, Eskelin ja Eho ovat talon omistajia. Kievarin asuntoalue muistuttaa Ylitalon kievarista.
 5. Yli-Postin tilan omistajat, Askolin suom. Hietarinne, pitivät myös kievaria ja perustivat nahkatehtaan. Hyrylän keskustaa ja varuskuntaa on rakennettu Yli-Postin maille.
 6. Vakaumuksensa puolesta kaatuneiden muistomerkin ovat pystyttäneet Tuusula, Kerava ja Tuusulan seurakunta. Muistokirjoituksena on Maamme-laulun säkeistö.
 7. Koskenmäen karjalaiset kauppiaat: maakauppias Vasili Karjalainen, kulkukauppias Nikolai Karjalainen ja kangaskauppias Lauri Nikitin.
 8. Tuusulan nahkatehtaan menestykseen nostanut Juho Tikkanen menehtyi traagisesti tehtaallaan Tuusulanjoen rannalla.
 9. Oskar Lindqvist oli linja-autoliikenteen uranuurtaja. ”Korkkipussit” olivat käsite.
 10. Ensimmäisen linja-autolinjan Keravan ja Hyrylän välille 1920-luvun alussa perusti J. A. F. Sariola. Kuuluisa hänestä tuli alaa vaihdettuaan. Jaffu on Sirkus Sariolan perustaja.
 11. Vanhan arkkukellarin on suunnitellut arkkitehti Ilmari Wirkkala ja se on rakennettu vuonna 1938. Sitä ennen oli tapana aloittaa ruumissaatto vainajan kotoa kirkonkellojen soidessa - saattokellot. Kappelin kellot soivat hautaa peitettäessä -peittokellot.
 12. Juho Niukkanen oli kirvulainen valtiopäivämies ja ministeri, joka muutti Yli-Jussilan tilalle Talvisodan alta.
Etelä-Tuusula Muut Keski-Tuusula Kellokoski Jokela Tutustu kaikkiin
Valitse alue jonka polut ja kohteet haluat nähdä tai TUTUSTU KAIKKIIN!