VirtuaaliTuusula

Koskenrinteen kulmilla

Kun noustaan Koskensillalta Koskenmäkeä ylös, huomio kiintyy komeisiin vanhoihin taloihin tien molemmilla puolilla. Hyrylän suunnasta tultaessa ensimmäisenä vasemmalla on nahkatehtailija Tikkaselle aikoinaan kuulunut kellertävä talo nimeltään Tuomela. Sen jälkeen aidan takana on lihakauppias Oskari Salmen kaunis vaaleanruskeaksi maalattu Koskela. Oikealla puolella on Vasili Karjalaisen rakennuttama kauppatalo, jonka moni muistaa Tolvasen kauppana tai Hopian Sirkan kampaamosta.
Lue lisää

Tuomela

Weckmanin mäen juuressa on Tuusulan nahkatehtaan omistajan Tikkasen talo Tuomela. Rakennuksen vanhimmat osat saattavat olla jopa 1870-luvulta, mutta rakennuksen nykymuoto on vuoden 1915 paikkeilta. Tuolloin Tuomelan omistajaksi tuli nahkatehtailija Tikkanen osti paikan.

Juho Tikkanen muutti Tuusulaan 1913 ja osti August Salmen Koskenmäen nahkuriverstaan. Seuraavana vuonna hän osti Tuusulanjoen toisella rannalla olevan Yli-Postin August Hietarinteen nahkatehtaan, jonka toimintaa hän laajensi niin, että tehtaalla oli 1920-luvulla 30 työntekijää. Tehtailija Tikkanen kuoli 40-vuotiaana, kun tehtaalle tuotiin uutta raskasta konetta, jonka alle hän jäi. Nahkatehtaalle tuli uusi omistaja. Tehtailijan talo siirtyi liikennöitsijä Oskari Lindqvistille. Tämä oli aloittanut linja-autoliikenteen Korkin tilalla Perä-Hyrylässä. Toiminta laajeni ja sotien jälkeen Lindqvist rakennutti Koskenmäen päälle linja-autohallit ja oikein autokoritehtaan. Moni tuntee nahkatehtailija Tikkasen vanhan talon myös Kostiaisten talona, sillä talo on ollut perheen omistuksessa jo vuosikymmeniä.

Koskela

Koskelantien alussa on Koskela, jonka vanhimmat osat ovat lienee jo 1800-luvun puolivälin paikkeilta. Aikoinaan Koskelan tilalla oli peltoja yhteensä n. 17 ha Tuusulanjoen rantaa etelään. Rakennuksen yhteydessä olevassa uudemmassa sivurakennuksessa Oskari ja Saima Salmi pitivät lihakauppaa vuosikymmeniä 1900-luvulla. Teurastamorakennus oli Koskelantien varressa. Siitä syntyi lopulta valtavan iso: hevostalli, navetta, sikala, teurastamo ja ratasliiteri. Nyt sen paikalla olevat paritalot on rakennettu noin 20 vuotta sitten Saima Salmen kuoltua.

Salmen teurastamon tuotteet ovat olleet haluttuja myös Helsingin kauppahallissa. Oskari Salmi tunnettiin myös hevosten kasvattajana ja hän oli Tuusulan hevosystäväinseuran perustajajäsen. Hänen hevosensa Liinaharja voitti paljon palkintoja muun muassa Käpylän raveissa. Vuonna 1935 hänen hoiviinsa tuli Tuusulan Ori Oy:n kantakirjaori Jurkki, jonka tehtävänä oli parantaa paikkakunnan hevosten perimää. Koskelan talo on Davidssonin kirvesmiesveljesten laajentama 1930-luvulla ja omistajat ovat aina pitäneet sen hyvässä kunnossa.

Valitettavasti Koskenmäentien korottamisen myötä sekä Tuomela että Koskela ovat jääneet tiehen nähden liian alas monttuun, mikä ei täysin anna oikeutta alueen mahtirakennuksille.

 

Vasili Karjalaisen – Matti Tolvasen kauppa

Vienankarjalainen kauppias Vasili Karjalainen saapui Suomeen 1870-luvulla ja valitsi kaupan paikan Hämeentien varresta Varuskunnan pohjoispuolelta, koska eteläpuolella oli jo useitakin kauppiaita.

Karjalaiselle erotettiin Paijalan Jussilasta noin parin hehtaarin palsta, Nummela, joka ulottui Tuusulanjoesta Hämeentien vartta nykyiselle Kalamestarinpolulle. Joenrannassa oli kyläläisten veneitä ja sinne oli syntynyt pari pientä rakennusta, ns. Kuperkeikan mökki ja kirvesmiesten sauna. Maakauppa aloitti vuonna 1884 ja asiakkaat olivat lähinnä Koskenmäen työväestöä ja lähikylien asukkaita aina Nurmijärveä myöten.

Matti Tolvanen oli varakas kauppias Varkaudessa, mutta joutui sisällissodan aikana väistymään Juvalle. Hän muutti Tuusulaan ja osti Karjalaiselta vuonna 1927 Nummelan hehtaarin tilan ja kaupan. Tolvasen kauppana se toimi aina 50-luvulle ja sitä jatkoi kolme lyhytaikaista K-kauppiasta. Muutakin liiketoimintaa oli, mutta tunnetuin oli kampaamo, jota Sirkka Hopia piti 30 vuotta.

Nykyisin Koskenrinne-nimellä oleva kiinteistö on edelleen kauppias Tolvasen suvulla kolmannessa polvessa. Pihapiirissä on vielä vanha Karjalaisen aikainen varasto polttoaineille ja toinen maataloustuotteille. Välistä on purettu kolmen hevosen talli. Hevospuomi asiakkaille oli talon päädyn tasalla jyrkässä rinteessa. Nahkelalainen isäntä Veikko Maula on kertonut tositapahtuman hevosen pillastumisesta, kun "Korkkipussi" möyrysi mäkeä ylös. Hevonen loikkasi kärryineen ja ohjastajineen yli puomin - onneksi tuli vain henkisiä tappioita.

Vasili Karjalaiselle erotettiin huvilatontti tien varresta 1930-luvulla. Sille rakennettiin kaunis huvila, jossa asuivat myöhemmin kauppias Karjalaisen tyttäret Duusa ja Anni. Huvila purettiin kevytväylän tieltä 1970-luvulla. Vain saunan kaivo ja kivijalka ovat muistona nykyisin kunnan omistamassa notkossa.

Etelä-Tuusula Muut Keski-Tuusula Kellokoski Jokela Tutustu kaikkiin
Valitse alue jonka polut ja kohteet haluat nähdä tai TUTUSTU KAIKKIIN!