VirtuaaliTuusula

Juhlakaluja 100-vuotiaalle

Tuusulan museot yhdessä

Keski-Uudellamaalla on paljon hienoja museoita ja niissä monenlaista materiaalia, joka kertoo meistä ja historiastamme. Suomen juhlavuoden kunniaksi esittelemme museokolumneissa Keski-Uudenmaan kunnallisten museoiden kokelmiin kuuluvia helmiä - isoja ja pieniä! Peilaamme niiden kautta alueemme ja maamme historiaa. Ripottelemme kartalle juhlakaluja ja niiden museopesiä. Lopputuloksena syntyy 100-vuotiaan muistinvirkistyspolku. Teemme yhteistyötä Keski-Uusimaa -lehden kanssa, jossa kolumneja vuoden varrella julkaistaan. Olkaa hyvä, juhlakaluja ja museokolumneja, yhteisen historiamme heijastuksia!

A. Me-kudelma - Juhlakalu nro 1/12
Haasiatelineeseen 734 tilkusta sommiteltu Me-kudelma rinnastuu Suomi 100 -juhlavuoden iskusanaan yhdessä. Teos havainnoi yksilön ja yhteisön suhdetta. Olemme kaikki yksilöitä, yksilöllisiä ihmisiä …yksilöt punoutuvat yhteisöksi, yhdyskunnaksi, yhteiskunnaksi. Kirjava kudelma on kiinnostava, erilaisuus rikkautta.
B. Tulitikku Oy:n tikkurasia - Juhlakalu nro 2/12
Jokelassa vuosina 1933–1981 toiminut Tulitikku Oy valmisti Trustivapaita Sampo-tikkuja ja muita merkkejä kotimaan markkinoille. Kaksi kolmasosaa tuotannosta vietiin kuitenkin eri puolille maailmaa. Tikkuaski on arkinen ja pieni esine, johon liittyy iso ja jännittävä tarina.
C. Lumiukko - Juhlakalu nro 3/12
Lumiukko on pohjoisuutemme symboli. Se on esimerkki hyvin vanhasta leikistä, joka ei ole kärsinyt ihmisten uusista kiireistä tai uusista teknologioista. Se on siirtynyt luontevasti kyläyhteisöistä kaupunkeihin, ja sen iloinen ilme on edelleen tuttu näky puistoissa ja pihoilla. Missä piilee ukon salaisuus?
D. Kukkivaa kesää – Juhlakalu nro 4/12
Huhtikuun juhlakalu tulee Järvenpään taidemuseosta. Se on yleisön korkealle rankkaama suosikkiteos: Eero Järnefeltin Kukkivaa kesää . Hanna Nikanderin teoskolumni on kuin suvinen suvanto keskellä hektisimpiä kevätkiireitä. Hetkessä viivähtävää runoutta – niin teksti kuin maalauskin. Nautitaan!
E. Sivistyksen symboli - Juhlakalu nro 5/12
Aleksis Kiven ylioppilaslakki on musta. Se on kulunut ja vaatimaton esine, mutta sillä on iso symboliarvo. Se kertoo paitsi kansalliskirjailijamme elämästä myös kansansivistyksestä ja koulutuksen merkityksestä.
F. Rembrandt ja Pekka Halonen – Juhlakalu nro 6/12
Rantareittien poikia – Myllärinpoika Rembrandt van Rijn (1606–1669) oli kotoisin Leidenista, Rein-joen varrelta, josta hän hakeutui 25-vuotiaana Amsterdamiin. Samoin hakeutui Savon sydämestä kotoisin oleva maanviljelijän vesa Pekka Halonen (1865–1933) kolmikymppisenä Tuusulanjärven rannalle luomaan taidetta.

G. Prinsessan kuvakudos - Juhlakalu nro 7/12
Kellokoskella faktan ja fiktion rajat hämärtyvät. Se mikä on yhdelle totta on toiselle kuvitelmaa. Kellokosken prinsessan mukaan hän oli syntynyt Buckinghamin palatsissa englannissa, mistä aarnikotka oli hänet vauvana varastanut ja pudottanut Suomen Lappiin. Sieltä hän saapui hallitsemaan valtakuntaansa. Prinsessan syntymästä on tänä vuonna kulunut 121 vuotta ja sairaalan perustamisesta 102 vuotta.
H. Tuntematon Erkko – Juhlakalu nro 8/12
Juhana Heikki Erkko (1849–1906) ei pitkään tule olemaan tuntematon. Tänä vuonna Tuusulan museolla on tehty laajaa tutkimustyötä Erkosta, ja kirja valmistuu keväällä 2018.
I. Mykät esineet puhuvat – Juhlakalu nro 9/12
Keravan museon juhlakalu 100-vuotiaalle Suomelle on Helsingin rautatieaseman ravintolan tuoli – ei vielä loppuun istuttu.
J. Leikkiä ikä kaikki – Juhlakalu nro 10/12
Lasten leikit heijastelevat oman aikakautensa yhteiskuntaa ja sen normeja. Leikeissä lapsi jäljittelee kokemusmaailmaansa sosiaalisine rakenteineen, arkiaskareineen sekä aikakauden ihanteineen.
K. Säädyttömyyden viehätys? – Juhlakalu nro 11/12
Oletko koskaan pohtinut kuinka moni vastaantulijoista on säädytön? Tuskin, sillä vastaus on oikeastaan itsestäänselvyys - he kaikki. Ja näin on ollut jo yli sata vuotta.
Etelä-Tuusula Muut Keski-Tuusula Kellokoski Jokela Tutustu kaikkiin
Valitse alue jonka polut ja kohteet haluat nähdä tai TUTUSTU KAIKKIIN!