VirtuaaliTuusula

Luontokohteita Tuusulassa

Tuusulaan mahtuu monenlaisia maisemia ja luontokohteita: metsiä, kallioalueita, avaria peltomaisemia ja vesistöjä. Tuusulanjärvi länsirannan Natura-alueineen ja kosteikkoineen on merkittävä lintuvesialue.
Lue lisää

Lisää luontokohteita Keski-Uudeltamaalta on koottuna www.keskiuudenmaanluonto.fi -sivustolle.

A. Metsäntutkimuslaitoksen luontopolut
Metsäntutkimuslaitoksen Ruotsinkylän tutkimusmetsien alueella voi tutustua metsäluontoon ja metsäntutkimukseen opastetuilla poluilla. Raition reitti sijaitsee Tuusulan Pirunkorven alueella. Paratiisinmäen puulajipolun ja Lehtikuusenmäen polkuverkoston tutustuminen on hyvä aloittaa Ruotsinkylän kenttäaseman opastuspisteestä.
B. Tuusulanjoki ja jokilaakson kulttuurimaisema
Tuusulanjoki on noin 15 kilometriä pitkä. Se lähtee Tuusulanjärvestä ja laskee Vantaanjokeen. Tuusulanjoen kulttuurimaisema on maisemallisesti arvokasta viljelysmaisemaa, joka on erityisen hyvin säilynyt Ruotsinkylässä.
C. Lintutorni Tuusulanjärven eteläpäässä
Tuusulanjärvellä on kaksi lintutornia, joista toinen sijoittuu Tuusulanjärven eteläpäähän.
D. Tuusulanjärven lintuvesi – Natura-alue
Natura-alue koostuu kolmesta erillisestä Tuusulanjärven vesi- ja rantakosteikkoalueesta. Pohjoispohjukan osa-alue kuuluu Järvenpäähän, kun taas länsirannan ja eteläpään osa-alueet sijaitsevat Tuusulassa.
E. Fjällbon puisto
Fjällbossa voit ihailla järvimaisemaa rantakallioilla tai rannan kävelypolulla. Parkkialueen vieressä on pieni leikkialue lapsille.
F. Tuusulan luonnonsuojelualueet
Tuusulassa on 13 luonnonsuojelualuetta, joista Tuusulan kunnan omistuksessa on kaksi: Lonkerikorven luonnonsuojelualue ja Halosenniemi.
G. Tuusulanjärvi
Tuusulanjärvi on keskiuusmaalaisten kotijärvi, joka tarjoaa monia mahdolisuuksia virkistyskäyttöön. Se valittiin Uudenmaan maakuntajärveksi vuonna 2011. Tuusulanjärven pinta-ala on 6 km² ja suurin syvyys 10 metriä, mutta keskisyvyys vain 3,2 metriä.
H. Lintutorni Järvenpään Kaakkolassa
Tuusulanjärvellä on kaksi lintutornia, joista toinen sijoittuu Järvenpään Kaakkolaan. Tornille lähtee pitkospuureitti "Joukon polku" Taidetalon takaa. Reitti johtaa lintutornille ja kiertää pienen lenkin alueella. Polun varrella on kerrottu opastauluin reitin linnustosta ja kasveista.
I. Rantamo-Seittelin kosteikko
Rantamo-Seitteli on Suomen suurin vesiensuojelukosteikko. Kosteikko sijaitsee Tuusulanjärven länsirannalla ja on kooltaan yhteensä 28 hehtaaria.
J. Sarvikallio
Jylhä Sarvikallio on keskeinen osa Tuusulanjärven kulttuurimaisemaa. Kallio on perinteinen retkipaikka, jonne myös kultakauden taiteilijaperheillä oli tapana tehdä retkiä soutuveneellä. Nykyään Sarvikallion laella ja takarinteillä on Uudenmaan virkistysalueyhdistyksen 36 hehtaarin virkistysalue.
K. Rusutjärvi
Rusutjärven pinta-ala on 133 hehtaria ja suurin syvyys 3 metriä. Rusutjärven itärannalla on EU-uimaranta. Rusutjärvi on hyvä alkukesän yölaulajakohde.
L. Keravanjokikanjonin lehto – Natura-alue
Tuusulan pohjoispäässä sijaitseva 2,5 kilometriä pitkä Keravanjoen laakso, jonka kasvillisuus on pääasiassa lehtoa ja kosteita rantaniittyjä on yksi Keravanjoen kolmesta Natura-alueesta.
Etelä-Tuusula Muut Keski-Tuusula Kellokoski Jokela Tutustu kaikkiin
Valitse alue jonka polut ja kohteet haluat nähdä tai TUTUSTU KAIKKIIN!