Kellokosken patoaltaan ympäri
Patoaltaan ympäristössä olevat vanhat rakennukset, viehättävät näkymät ja vehreät puistoalueet kutsuvat tutustumaan Kellokosken historiaan. Kellokoski kätkee sisälleen kartanon ja torpparien, ruukin ja työläisten sekä sairaalan ja potilaiden historiaa, värikkäitä tarinoita ja mielenkiintoisia henkilöitä.
Kylän historialle ovat leimallisia vahvat ja määrätietoiset persoonat. Ruukin viimeisen patruunan Torsten Carlanderin kiinnostuksen kohteet ulottuivat ruukista musiikkiin ja mehiläistenhoitoon asti. Kun 100-vuotiaalta Totilta kysyttiin pitkän iän salaisuutta, vastaus kuului: "Toimintaa, toimintaa, toimintaa".
Sairaalan ylihoitajana 1930-luvulta toiminut Anna Pakalén oli toinen määrätietoinen vaikuttaja, jonka aikana potilaiden olot kokivat valtavan edistysaskeleen. Tämän mottona oli: "Jollei pyydä paljon, ei saa mitään".
Kellokosken ruukin ja sairaalan miljöö on mukana museoviraston merkittävien rakennettujen kulttuuriympäristöjen (RKY) listalla, johon Tuusulasta on valikoitu vain kolme kohdetta. Lue, perustelut museoviraston RKY-listalta.
Ensimmäinen Kellokosken kotiseutupolku tehtiin Suomen kotiseutuliiton, Tuusulan museon ja erityisesti kylän kotiseutuaktiivien työpanoksen ja asiantuntijuuden avulla vuonna 2006. Tutustu Kellokosken kotiseutupolun ensimmäiseen versioon (pdf)
Reittiohjeet
Näytä tarkat reittiohjeet