Ilmakuvia Tuusulasta

Tuusula ilmakuvissa näyttää tutut maisemat lintuperspektiivistä. Eri vuosikymmenien kuvat kertovat kunnan kehityksestä. Avoin viljelysmaisema peltoineen on vuosikymmenien aikana jonkin verran vähentynyt, vaikka edelleen Tuusulassa on paljon maanviljelysmaisemaa. 1960-luvun ilmakuvissa huomiota kiinnittävät sorankaivuun jäljet. Myöhemmissä kuvissa niiden paikalle on tullut muuta toimintaa tai ne eivät maisemoinnin ansiosta enää erotu arpina.

A
Tuusulanjoki on noin 15 kilometriä pitkä. Se lähtee Tuusulanjärvestä ja laskee Vantaanjokeen. Tuusulanjoen kulttuurimaisema on maisemallisesti arvokasta viljelysmaisemaa, joka on erityisen hyvin säilynyt Ruotsinkylässä.
B
Tuusulan urheilukeskus tarjoaa hyvät puitteet moneen urheilulajiin. Urheilukeskus on rakennettu entiselle soranottoalueelle ja on hyvä esimerkki soranottoalueiden uusiokäytöstä ja maisemoinnista.
C
Hyrylän eteläisen keskustan ilme oli varsin maalaismainen 1990-luvun alkuun asti. Maamerkkinä oli vanha mylly korkeine siiloineen. Peltolan tilakeskuksen ja Hyrylän myllyn paikalle rakennettiin S-market ja Teboil-huoltoasema parkkialueineen. Tien toisella puolella ollut
D
Hyrylän keskusta-alue on pitkä ja kapea, sillä keskusta sijoittui maanteiden risteysaluelle ja on laajentunut teiden varsia pitkin etelään ja pohjoiseen. Keskusta-alue on viime vuosikymmenien aikana saanut kaupunkimaisen leiman.
E
Hyrylän keskustan pohjoisosassa on paljon kunnallisia ja kaupallisia palveluja. Punatiiliset julkisivut muistuttavat alueen varuskuntahistoriasta ja 1900-luvun alussa rakennetuista tiilikasarmeista.
F
Klaavolan talon ja Ilmatorjuntamuseon seutua kuvasi ilmasta vuonna 1986 valokuvaaja Matti Soinne.
G
1900-luvun alussa Koskenmäki oli yksi Tuusulan käsityöläisalueista. Maisemassa se näkyi tiheänä mökkiläisasutuksena. 2000-luvun alun Koskenmäki on tiivis mutta vehreä asuinalue lähellä Hyrylän palveluita.
H
Tuusulassa on järjestetty kolmet asuntomessut. Ensimmäiset olivat Tuusulan Lahelanrinteessä 1970. Vuonna 2000 Tuusula isännöi Asuntomessuja Nummenharjussa. Puustellinmetsän Asuntomessut järjestettiin 2020.
I
Rusutjärven pinta-ala on 133 hehtaria ja suurin syvyys 3 metriä. Rusutjärven itärannalla on EU-uimaranta. Rusutjärvi on hyvä alkukesän yölaulajakohde.
J
Gustavelundin tilan mailla on vuosikymmenien aikana rakennettu paljon. Vanhan kartanon paikalle rakennettiin 1960-luvulla Kunnallisopisto, joka on nykyisen kokoushotelli Gustavelundin ydin. Tilan maille on noussut muun muassa Mattilan ja Saviriihen asuntoalueet.
K
Tuuskoto rakennettiin Kirkonkylään vuonna 1932. Vuosikymmenten saatossa laitos on laajentunut moneen suuntaan. Ilmakuvissa näkyy myös Kirkonkylää laajemmin.
L
Anttilan tila oli aikoinaan yksi Tuusulan kartanoista. Vuosina 1942–1992 alueella toimi Keskusosuusliike Hankkijan kasvinjalostuslaitos. Tuusulan kunnan omistamalle alueelle tulee lähivuosina pientalorakentamista ja ranta-alueiden virkistyskäyttömahdollisuuksia parannetaan.
M
Tuusulan Rantatien kuvat ovat vuosilta 1986 ja 2013.
N
Ilmakuvia Tuusulan Rantatieltä 1986 ja 2013.
O
Kellokosken kylä on kasvanut vuonna 1795 perustetun ruukin ja Kellokosken kartanon paikalle vuonna 1915 perustetun sairaalan ympärille. Ilmakuvissa näyttäytyy vehreä ja viihtyisä kylä.
P
Jokela kasvoi rautatien ja teollisuuslaitosten ympärille. Vanhoissa kuvissa teollisuuslaitokset ovat hallitsevia. Värikuvat kertovat, että entisestä teollisuustaajamasta on kasvanut viihtyisä asuinalue.

Reittiohjeet

Näytä reitti: