VirtuaaliTuusula

Koskenmäen polku

Elämä 1900-luvun alkupuolen Koskenmäellä oli värikästä. Alueella on asunut varakkaita huvila-asukkaita, itsenäisiä hyvin toimeentulevia käsityöläismestareita ja muita ammatinharjoittajia. Oli kauppiaita, kirvesmiehiä, suutareita, seppiä, muurareita, kivityömies ja muita.

Koskenmäen polulle on koottu paljon tarinoita alueen ihmisistä ja tapahtumista. Herkimmät voivat joistain tarinoista närkästyäkin, mutta Koskenmäellä elämän ääripäät: rikkaus ja köyhyys sekä elämän synty ja kuolema olivat kaikki läsnä joka päivä. Alueen ihmiset olivat yritteliäitä ja toimeliaita. Sen vuoksi Koskenmäellä ei turhia kainosteltu, vaan hyvä tarina kerrottiin niin kuin se oli.

Tervetuloa Koskenmäelle ja tutustumaan tarinoihin asessori Denisoffista, nahkatehtaasta ja paljon muusta.

Tämän Koskenmäen polun internetversion pohjana on kotiseutuharrastaja Heikki Simolan ja Tuusulan museon tekemä Koskenmäen kotiseutupolku, joka on painettu vihkoseksi. Sen pdf-version voit tulostaa tästä >. Virtuaali-Tuusulaan polun ovat koostaneet Jaana Koskenranta ja Tarja Kärkkäinen, Tuusulan museo 2015. Kiitos kaikille, jotka ovat antaneet apuaan, tietojaan ja valokuviaan kotiseutupolkujen käyttöön.

A. Koskensillalla
Koskensillalla vanha Hämeentie (nyk. Koskenmäentie) ylittää Tuusulanjoen. Koskensillan pielessä on aikoinaan ollut muun muassa mylly ja saha sekä kahviloita. Koskenmäentie ja Koskensilta on levennetty ja korotettu nykymuotoonsa 1980-luvulla. Kevyen liikenteen väylän ja sen sillan on kunta rakentanut 1970-luvulla.
B. Koskenrinteen kulmilla
Koskensillalta Koskenmäelle mentäessä tien vasemmalla on nahkatehtailija Tikkaselle aikoinaan kuulunut komea kellertävä talo nimeltään Tuomela. Sen jälkeen aidan takana on lihakauppias Oskari Salmen kaunis vaaleanruskeaksi maalattu talo, Koskela. Oikealla puolella on Vasili Karjalaisen rakennuttama kauppatalo, jonka moni muistaa Tolvasen kauppana tai Hopian kampaamosta.
C. Denisoff ja huvilaelämää
Tuusulanjärven länsirannalle Paijalaan syntyi 1900-luvun alussa suomalaisten ja venäläisten asuttama huvilayhteisö. Venäläisestä yläluokkaa edusti Helsingin komendantti Belatotsky, joka muutti Iloniemestä Anttilan kartanoon. Asessori Denisoff rakensi alkuun kesäpaikakseen maatilan nykyisen Kalamestarinpolun varteen. Alueella oli myös varakkaiden helsinkiläisten huviloita.
D. Paijalan hautamuistomerkit
Paijalan hautausmaa on perustettu vuonna 1896 ja sen hautamuistomerkit ovat myös paikallista historiaa ja kulttuuria. Paijalan hautausmaa on laajentunut monta kertaa. Nyt sille on haudattuna 14000 vainajaa kymmenen hehtaarin alueelle.
E. Koskenmäen päällä
Koskenmäen päällä on muun muassa Nikolai Karjalaisen perheen vanha koti - kaunis sininen talo Tienhaara Paijalantien ja entisen Hämeentien kulmassa. Aikoinaan mäen päällä oli kaksi kauppaa: Elanto ja Talouskauppa ja pari isoa linja-autohallia. Ja tietenkin maantien varrella oli kulmakunnan kioski, parhaaseen aikaan kaksikin.
F. Työväestön elämää Koskenmäellä
Koskenmäen asukkaiden sosiaalinen kirjo oli laaja. Oli varakkaita huvilanomistajia, varsin menestyviä liikkeenharjoittajia ja koko joukko erilaisia käsityöläisiä ja muita ammatinharjoittajia. Suutarit, kirvesmiehet, sepät, muurarit muodostivat ammattimiesten perusjoukon, mutta jopa kivityömies ja avustava ruumiinavaustoimihenkilö kuuluivat Koskenmäen väestöön.
G. Työväenyhdistys ja Torppa
Tuusulan Työväenyhdistys perustettiin kirkonmäellä kirvesmies Fredrik Malleniuksen pihamaalla helluntaina 27.5.1900. Vuonna 1903 yhdistys osti toimitilakseen kirvesmies Ferdinand Liljan pienen mökin Koskenmäeltä. Vuosien varrella yhdistyksestä tuli ensin Koskenmäen Työväenyhdistys ja sitten Tuusulan Demarit ry ja Liljan pienestä torpasta on useiden vaiheiden jälkeen kasvanut Hyrylän Torppa.
H. Tuusulan nahkatehdas
1900-luvun alussa Tuusulanjoen molemmilla puolilla oli nahkurinverstas. Juho Tikkanen yhdisti tehtaat yhdeksi suureksi yritykseksi 1910-luvulla. Nahkatehdas toimi Tuusulanjoen varrella nykyisessä Jokipuistossa vuoteen 1952. Siellä valmistettiin muun muassa kinnas-, nappa-, mokka- ja vuorinahkaa.
I. Varuskunnan laidalla
Hyökkälän kylässä Tuusulanjoen rannalta lähdettäessä ensimmäinen varuskunnan rakennus on ollut miehistösauna.
Etelä-Tuusula Muut Keski-Tuusula Kellokoski Jokela Tutustu kaikkiin
Valitse alue jonka polut ja kohteet haluat nähdä tai TUTUSTU KAIKKIIN!