Kartano ja ruukki ylläpitivät ensimmäisiä kouluja
Ensimmäisen koulun 1850-luvulla perusti kartanon ja ruukin omistaja Lars M. R. Björkenheim. Opettajina toimivat alkuun ruukin seurakunnan saarnaajat. Välillä koulu hiipui, mutta 1877 kartanon isäntä palkkasi kouluun oikeat opettajat. Tyttökoulu toimi ehkä jo silloin seurakuntakeskuksen paikalla olleessa rakennuksessa, jossa myöhemmin oli muun muassa tehtaan kirjasto ja ruotsinkielinen koulu. Poikakoulun opettajaksi tuli Kaarlo Werkko. Poikakoulun mainitaan olleen pappilan tilavammassa tuvassa Kukkupakan mäellä. Werkko oli tunnettu kansansivistysmies. Hän opetti yleissivistäviä aineita kansakoulun lisäksi myös Björkenheimin perustamassa meijerikoulussa, järjesti kansanjuhlia ja saarnasi kirkossa sunnuntaisin, kun ruukin seurakunnalla ei enää ollut omaa saarnaajaa.
Ensimmäinen kunnallinen kansakoulu oli Kellokosken ja Nummenkylän yhteinen
Nummenkylään rakennettiin kansakoulu vuonna 1895. Koulussa oli yksi luokkahuone ja veistosali. Ahdasta oli, kun oppilaita oli muutama vuosi valmistumisen jälkeen jo yli viisikymmentä. Tarkastaja velvoitti palkkaamaan koululle apuopettajatteren, jotta lapsia pystyttiin paremmin opettamaan äidinkielen mukaan ryhmissä. Ruotsinkielisiä lapsia oli paljon, koska esimerkiksi kaikki ruukin Björkbodasta muuttaneet perheet puhuivat äidinkielenään ruotsia. Tilaongelmaa apuopettajattaren palkaaminen ei tietenkään helpottanut.
Kellokoskelle kansakoulu 1905, Linjamäki 1917
Kellokoskelle rakennettiin oma koulu Björkbackaan eii Koivumäkeen. Siinä oli kaksi luokkaa, veistosali, kalustohuone ja kaksi asuntoa opettajille. Koulu sijaitsi ruukin ja Linjamäen torpparikylän välimaastossa, mutta kun kartano 1910-luvun alussa palstoitettiin asunto- ja viljelystiloiksi, kasvoi oppilasmäärä taas huomattavasti. Palstatilallisten lapsille rakennettiin Linjamäen koulu v. 1917. Siihen tuli yksi luokkahuone, veistosali ja opettajan asunto.
Kellokosken alakoulu on nyt nuorisotalo
Useimmat lapset kävivät ennen kansakoulua kierto- tai alkeiskoulua. Ne olivat seurakunnan ylläpitämiä ja toimivat mikä missäkin – usein vaatimattomissa ja tilapäisissä vuokratiloissa. Alkeisopetus siirtyi kunnan vastuulle vuonna 1920, ja tämä pakotti rakentamaan alakouluja eri puolille kuntaa. Kellokosken alakoulu valmistui 1923. Nykyisin rakennus on nuorisotalona.