VirtuaaliTuusula

Tuntematon Erkko – Juhlakalu nro 8/12

Tuusulan Rantatien museokohteista nuorimpia on Taiteilijakoti Erkkola, joka onkin ollut avoinna jo 10 vuotta. Vuosikymmeniä talo oli yksityiskotina, ja Rantatien matkaaja saattoi kiinnittää huomiota sen komeaan kattoon ja muotoon. Muistan lapsuudessa 1970-luvulla, kun sukulaisten kanssa luultiin Erkkolaa Halosenniemeksi. Totuus ei kaukana ollutkaan, laajennettiinhan Oksalan mökki runoilija J. H. Erkon kodiksi samoihin aikoihin kuin Halosenniemi valmistui 1902. Pekka Halonen auttoi Antti-veljensä kanssa oman kodin rakentamisessa Erkkoa, joka oli kihlannut nuoren Tuiju-neidon.

Juhana Heikki Erkko (1849–1906) ei pitkään tule olemaan tuntematon. Tänä vuonna Tuusulan museolla on tehty laajaa tutkimustyötä Erkosta, ja kirja valmistuu ensi talvena.

Sortovuosien aikana Erkon runot puhuttelivat ja hän loi suomalaisuuden henkeä. Erkon Kansalaislaulusta nimensä saaneessa Ihanuuksien ihmemaa -näyttelyssä Erkkolassa on ensi kertaa esillä Kaarlo Vuoren upea muotokuva Erkosta. Näyttelyn kuraattorina tein salapoliisityötä teoksen löytämiseksi, ja teos löytyi hyväkuntoisena yksityiskodista. Se antaa uudenlaisen kuvan Erkosta, joka on totuttu näkemään mustavalkoisten potrettikuvien liehuvatukkaisena runoilijanuorukaisena tai ankarana vanhana herrana. Maalauksessa Erkon katse on valoisa, hyväntuulinen ja älykäs. Kädessä on mustekynä aivan kuin runoilija olisi saanut juuri idean runolleen avoimesta ikkunasta leyhyvästä kesäsäästä.

Kaarlo Vuori (1863–1914) opiskeli samoihin aikoihin Pekka Halosen kanssa ja he matkustivat myös Pariisiin opiskelemaan syksyllä 1891. Vuori jäi taiteilijana tuntemattomammaksi, hän maalasi paljon muotokuvia – myös pojastaan ja teatterinjohtaja-vaimostaan Tildasta.

Erkko kirjoitti ystävälleen kiitosrunon tammikuussa 1897: ”Kaarlo kaunotaiteilija, Mies värien välkyttäjä, Sydämessäsi sulata, Ilon, innon lämpimässä, Aina vastakin värisi, Niillä sitten kun sivelet, Luontosi hyvän valossa, Niin tekosi tenhoavat, Vetävät ja viehättävät, Katsojan koko sydäntä.” Vuoren maalaus Erkosta on esillä Erkkolassa 17. syyskuuta 2017 asti.

Päivi Ahdeoja-Määttä, FM
Kirjoittaja on näyttelysihteeri Tuusulan taidemuseossa
Rantatie 25, 04310 Tuusula, Suomi
Lisätietoja: https://www.erkkola.fi/
Etelä-Tuusula Muut Keski-Tuusula Kellokoski Jokela Tutustu kaikkiin
Valitse alue jonka polut ja kohteet haluat nähdä tai TUTUSTU KAIKKIIN!