VirtuaaliTuusula

Prinsessan kuvakudos - Juhlakalu nro 7/12

Yes in My Backyard!

”Mut toi tuikkiva tähti, eiks se oo sairaalan ikkuna!” 4.luokkalaisen oivallus loksauttaa koko asetelman uusiksi. Yötaivaan sijaan näen nyt illansinisen hoitolaitoksen toiveikkaine ikkunoineen; lankakirjonta siinä takana on iltarusko! Mutta ihmishahmot, ne sulkeutuvat nyt arvoituksiksi.

Tarkastelemme Kellokosken Prinsessan tekstiilityötä, kuvaneuletta. Käännän työn toisin päin. Paljastuu etupuolen kauniin kuva-aiheen irvikuva. Langat ovat sekaisin ja muodot vääristyneet. Juttelemme koululaisten kanssa ihmisen sisäisestä maailmasta, siitä että joskus on hirveän paha olla.

Puolivuotta myöhemmin, kevättalvella 2017, minä ja seitsemän psykiatriaan erikoistuvaa sairaanhoitajaa odottelemme Kellokosken sairaalamuseossa opastuksen alkua. Aiheena on länsimaisen mielisairaanhoidon historia: meitä kaikkia suomalaisia laajasti koskettava sairaskertomus.

Lobotomiavälineet ja pakkopaita, kouristuksia ja shokkeja, apatiaa ja lääketokkuraa. Terapiat kehittyvät, ihmisiä pulpahtelee takaisin yhteiseen todellisuuteen. Oppaamme syväluotaa mielen ja psykiatrian syövereitä: Historia ei välttämättä ole kehityskertomus. Ainoa ehdoton ohjenuora on arvostava ihmiskäsitys.

Jään miettimään kahta käsitettä. Originelli (jäljittelemätön, aikaisempaan perustamaton) ja normaali (odotuksia vastaava, hyväksyttävä). Osa ns. hulluista on kai aina pikemminkin originelleja kuin sairaita. Ahtaan normikäsityksen vallitessa näemme enemmän häiritsevää poikkeavuutta.

Näennäistä suvaitsevaisuutta taas kuvataan joskus termillä nimby. Se tulee sanoista not in my backyard eli suurin piirtein: käy, kunhan ei minun takapihallani. Kellokoskella lausahdus käännetään toisinaan päälaelleen, yes in my backyard!

Sanotaan, että pitkä mielisairaalahistoria olisi muokannut kyläläisten normeja. He eivät pelkää erilaisuutta vaan pitävät sitä rikkautena. Kellokoski on erityinen ja ainutlaatuinen, originelli.

Heinäkuun juhlakalu 100-vuotiaalle Suomelle on Prinsessan kuvaneule ja harvinainen tilaisuus vierailla Kellokosken sairaalamuseossa Tuusula-viikolla 18.–23.7. Ja mikä hulluinta, ilmaiseksi!

Harri Nyman
kirjoittaja on FT, museoamanuenssi Tuusulan museolta
Vanha valtatie 198, 04500 Tuusula, Suomi
Etelä-Tuusula Muut Keski-Tuusula Kellokoski Jokela Tutustu kaikkiin
Valitse alue jonka polut ja kohteet haluat nähdä tai TUTUSTU KAIKKIIN!